Sernik z jabłkami
Dzień dobry kochani :-) Dzisiaj sernik, pyszny, puszysty z jabłkami. Mój mąż za sernikami nie przepada, ale ten posmakował mu bardzo właśnie za sprawą jabłek. Przepis znalazłam tutaj (klik), troszkę zmieniony, bo na większą blaszkę. Polecam Wam bardzo i miłego piątku życzę :-)
Blaszka 24x34 cm
Składniki ciasto kruche:
- 130 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 3 jajka (żółtka osobno)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka (białka idą do sera), cukier i masło. Zagnieść. Schłodzić 30 minut w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w 190 stopniach około 15 minut.
Ser:
- 1,4 kg sera
- 80 g masła (temp. pokojowa)
- 4 jajka (białka osobno + 3 z ciasta)
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 - 300 g cukru drobnego do wypieków
- 2 budynie waniliowe (40 g bez cukru)
- 1 laska wanilii (ziarenka)
1 Ser mielimy dwa razy. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy śmietanę i zmielony ser. Miksujemy, następnie dodajemy ziarenka wanilii i wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy do połączenia się składników.
2. Wszystkie białka ubijamy na sztywno i dodajemy na końcu do sera, mieszamy drewnianą łyżką lub na najniższych obrotach mikserem.
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- cynamon (niekoniecznie)
1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są soczyste to odciskamy sok.
Na podpieczonym spodzie kruchym rozkładamy jabłka, posypujemy cynamonem, następnie wykładamy masę serową. Całość pieczemy w 170 stopniach około 50 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika :-) Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)