Sernik z jabłkami
"Na zakończenie tegorocznej akcji jabłkowej proponuję sernik z jabłkami. Pomiędzy kruchym ciastem na spodzie a kruszonką na wierzchu znajduje się delikatna masa serowa przykrywająca cząstki jabłek. Tą delikatność uzyskuje dzięki temu, że dodałam do niej śmietankę, a zrezygnowałam z masła. Stała się dzięki temu bardziej puszysta i lekka. Zarówno ciasto jak i masa serowa nie są zbyt słodkie, jeśli więc ktoś woli słodsze można dodać więcej cukru do ciasta i ewentualnie posypać jabłka przed zapieczeniem cukrem pudrem. Masę serowa zostawiłabym bez zmian gdyż mogłaby stracić swoje delikatne właściwości."
Sernik z jabłkami
Składniki:
okrągła forma o śr. 26cm
Ciasto:
200g mąki
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
75g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
75g masła
szczypta soli
Masa serowa:
250g serka śmietankowego
100ml śmietanki 12%
2 jajka
100g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 opakowania budyniu waniliowego
Kruszonka:
3 czubate łyżki mąki
3 czubate łyżki cukru
50g stopionego masła
Ponadto:
3 jabłka
cukier puder do posypania
Przesiać do miski mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia, sól i miękkie masło. Składniki wymieszać przy pomocy miksera. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść.
Rozwałkować, podsypując nieco mąką a następnie przenieść do wcześniej wysmarowanej masłem formy. Powierzchnię ciasta nakłuć gęsto widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę podzielić na cztery części. Rozłożyć koliście na cieście i wstawić do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 15 minut.
W tym czasie jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Dodać serek, śmietankę, proszek budyniowy i wymieszać.
Wyjąć ciasto. Gotową masę serową wylać równomiernie na podpieczone ciasto z jabłkami. Wstawić na następne 15 minut do piekarnika.
Przygotować kruszonkę. Połączyć mąkę z cukrem. Wlać roztopione masło i wymieszać aż utworzą się grudki.
Wyjąć podpieczony sernik. Rozsypać po wierzchu kruszonkę. Zmniejszyć temperaturę na 170°C Wstawić ciasto jeszcze na pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do wystudzenia. Zimne posypać cukrem pudrem. Przepis dodaję do akcji: