Sernik z figami

Dziś sernik troszkę inny od dobrze nam znanych i lubianych kremowych serników takich jak na przykład sernik nowojorski. Sernik z figami jest puszysty, bardzo delikatny i aksamitny w smaku. Puszystość sernika uzyskamy poprzez dodanie do masy serowej ubitej piany z białek, która uniesie i napuszy nasz sernik. Dekoracją i dodatkowym smakiem są słodkie figi i kwaśna świeża miechunka. Oczywiście zaproponowane owoce możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami, mogą to być truskawki, maliny lub mango z puszki. Przygotowując sernik, pamiętajcie o niezmiennej zasadzie, wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej! Po upieczeniu sernik powinien stygnąć w uchylonym piekarniku, a następnie powinien być schłodzony w lodówce przynajmniej przez 8 godzin. Jest jeszcze jedna sprawa, która może doprowadzić do nieudanego wypieku sernika, a mianowicie nieodpowiedni twaróg. Najlepiej byłoby kupić klasyczny twaróg na wagę, który trzeba zmielić dwu lub trzykrotnie, ale wiem, że to kłopotliwa sprawa. Sama często korzystam z gotowych twarogów mielonych i nie ma w tym nic złego, ale należy zwrócić uwagę na dwie sprawy przy kupnie dobrego mielonego twarogu. Pierwsza to należy przeczytać skład takiego twarogu, to ma być tylko zmielony twaróg, jeśli znajdziecie tam np. jakąś mąkę, gumę lub inne dziwne składniki to zrezygnujecie z jego kupna. Taki twaróg może sprawić wiele problemów i upieczenie dobrego sernika może okazać się niemożliwe. Druga sprawa to zbyt płynna postać twarogu co może oznaczać, że jest on „wzbogacony” serwatką, mlekiem, wodą… producenci robią to aby zwiększyć wagę produktu, ale z tym można sobie poradzić. Twaróg taki należy wyłożyć na durszlak lub sitko wyłożone gęstą tkaniną typu gaza, lub pielucha tetrowa i pozostawić go na kilka godzin, aby ociekł z nadmiaru płynu. To powinno zapewnić udany i smaczny wypiek



Zdjęcie - Sernik z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Drukuj


Czas przygotowania
15 min

Czas gotowania
1 godzina 30 min

Całkowity czas
1 godzina 45 min

Autor: Anna
Typ dania: Desery
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 750 g twarogu
  • 150 g drobnego cukru
  • 5 dużych jajek lub 6 mniejszych
  • 250 ml mleka 3.2%
  • 125 ml śmietany 30 lub 36%
  • 50 g masła
  • 4 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo
  • 3-4 figi
  • kilka świeżych owoców miechunki



Instrukcje
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C - opcja górnej i dolnej grzałki
  2. Przygotować dużą tortownicę (średnica 24-25 cm), jej dno wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz, a nadmiar foii wywinąć na zewnętrzną część tortownicy
  3. Twaróg trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia jeśli używacie gotowego twarogu do serników dodajcie odrazu do miski
  4. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
  5. Do twarogu dodać żółtka, cukier, śmietanę, masło i mąkę ziemniaczaną, zmiksować tylko do połączenia się składników dolać mleko, zmiksować, a na koniec dodać ubite na sztywno białka delikatnie wymieszać z masą serową, przelać do formy, wstawić do piekarnia
  6. Sernik pieczemy przez 80-90 minut, jeśli pod koniec pieczenie wierzch sernika zacznie się mocno przypiekać, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej
  7. Po upieczeniu pozostawić sernik w uchylonym piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc
  8. Po dokładnym schłodzeni udekorować wierzch sernika pasterkami fig i owocami miechunki
  9. Sernik przechowujemy w lodówce pod przykryciem nie będzie obsychał
  10. Smacznego!


sernik z figamiZdjęcie - Sernik z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
sernik z figamiZdjęcie - Sernik z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
sernik z figamiZdjęcie - Sernik z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis zaczerpnięty z tej strony.

Przepisy z tych kategorii

Tort makowo-serowy z wiśniami

Tort makowo-serowy z wiśniami

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sernik z kozim serem i borówkami amerykańskimi
1

Sernik z kozim serem i borówka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sernik tiramisu z granatem
2

Sernik tiramisu z granatem

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Sernik z mango i masłem orzechowym
2

Sernik z mango i masłem orzech…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Owocowy sernik na zimno
1

Owocowy sernik na zimno

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Migdałowy sernik z jeżynami
3

Migdałowy sernik z jeżynami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze