Sernik truskawkowy z lemon curd
Czerwiec niezaprzeczalnie jest miesiącem truskawek. Dlatego co roku na maksa staram się wykorzystać ten sezon i przygotowywać ciasta z ich udziałem. Każdego lata przygotowuję również nowy przepis na sernik na zimno i nie inaczej jest w tym roku. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na lekki jak chmurka, owocowy i delikatny sernik truskawkowy z lemon curd. Połączenie tych czerwcowych owoców z lekko kwaśnym kremem cytrynowym jest doskonałe, wiec czym prędzej musicie go przygotować!
Bazą ciasta jest delikatny biszkopt migdałowy typu joconde, który nasączyłem dodatkowo włoskim likierem cytrynowym limoncello. Jeśli preferujecie wersję bez alkoholu, to można przygotować również lekki syrop cytrynowy. W wersji dla leniwych lub gdy nie chcecie po prostu odpalać piekarnika, można użyć także gotowych okrągłych biszkoptów. Tylko wtedy warto je mocniej nasączyć.
Sam sernik truskawkowy przygotowałem na bazie dobrego mielonego twarogu w wiaderku, który zmiksowałem z roztopioną białą czekoladą, aż masa stała się puszysta. Następnie dodałem purée z truskawek wzbogacone świeżą miętą, aby nadać orzeźwiający smak oraz żelatynę. Ważne jest tutaj, aby twaróg nie był prosto z lodówki, gdyż w serniku pojawią się grudki. Najlepiej ser wyjąć na 2 godziny przed przygotowaniem.
W trakcie, gdy ciacho tężało w lodówce, przygotowałem klasyczny angielski krem cytrynowy na bazie jajek oraz masła. Schłodzony lemon curd jest dość gęsty, jednakże proponuję również dodać do niego odrobinę żelatyny, aby był bardziej zwarty, a ciasto bez problemu się kroiło. Finalnie mój sernik truskawkowy z lemon curd ozdobiłem bitą śmietaną z odrobiną wanilii oraz świeżymi owocami. W takim wydaniu prezentuje się bardzo elegancko i smakowicie. Gorąco polecam na lato!
Sernik truskawkowy z lemon curd
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Składniki na sernik truskawkowy z lemon curd:
Migdałowy biszkopt joconde:
- 2 całe jajka (100 g)
- 70 g mielonych migdałów (bez skórki)
- 65 g cukru pudru
- 20 g mąki pszennej
- 15 g roztopionego masła
- 2 białka (60 g)
- 35 g cukru kryształ
Sernik truskawkowy:
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 300 g białej czekolady
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 300 g truskawek (waga po obraniu)
- garść listków świeżej mięty
- 24 g żelatyny (6 łyżeczek)
- 80 ml wody
Lemon curd:
- sok z 2 dużych cytryn* (ok. 100-120 ml)
- 100 g cukru
- 80 g zimnego masła
- 2 całe jajka, rozmiar L
- 2 żółtka, rozmiar L
- 4 g żelatyny (1 łyżeczka)
- 15 ml wody
Dodatkowo:
- ok. 50 ml limoncello (likieru cytrynowego) do nasączenia biszkoptu
- ok. 500 g truskawek
- kilka plasterków cytryny
- 250 g śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
Jak przygotować sernik truskawkowy z lemon curd?
Migdałowy biszkopt joconde
- Całe jajka, migdały zmielone na proszek, cukier puder oraz mąkę pszenną przełóż do dzieży miksera i ubij na gładką masę.
- Dodaj roztopione masło i zmiksuj krótko ponownie.
- Białka ubij osobno na sztywną pianę, dodając pod koniec ucierania stopniowo cukier. Gdy powstanie lśniąca piana, połącz ją delikatnie z resztą masy, mieszając całość delikatnie szpatułką.
- Biszkopt wlej do formy o średnicy 24-26 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 20 minut do suchego patyczka.
- Biszkopt przestudź i odkrój delikatnie od rantu formy.
Sernik truskawkowy
- Truskawki (300 g) wraz z listkami mięty zmiksuj blenderem na purée.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i przestudź.
- Twaróg w temperaturze pokojowej przełóż do dzieży miksera i krótko ubij. Dodaj roztopioną białą czekoladę i miksuj przez kilka minut na średnich obrotach, aż dokładnie połączy się z twarogiem, a masa stanie się puszysta. Kolejno dodaj purée truskawkowe oraz ekstrakt lub cukier waniliowy i dalej chwilę miksuj.
- Żelatynę zalej 40 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw na moment do napęcznienia. Następnie wlej 40 ml wrzącej wody i dokładnie ją rozprowadź. Tak przygotowaną żelatynę dodaj do masy serowej i miksuj całość przez 2-3 minuty do dokładnego połączenia i uzyskania piankowej struktury.
Składanie sernika
- Boki tortownicy, w której piekł się biszkopt obłóż folią rantową. Włóż biszkopt i nasącz go limoncello.
- Truskawki pokrój na połówki i ułóż je dookoła przy rancie przekrojoną stroną do folii. (Pozostałe zostaw do dekoracji).
- Wlej przygotowaną masę serową i wstaw ciasto na 1-2 godzin do lodówki do stężenia.
Lemon curd
- Do metalowej lub szklanej miski wlej sok z cytryn, wsyp cukier i dodaj jajka. Ubij trzepaczką do połączenia się składników. Miskę wstaw na garnek z zagotowaną wodą (kąpiel wodną).
- Miksturę ubijaj trzepaczką cały czas, aż powstanie piana. Gdy zacznie gęstnieć, dodawaj kawałek po kawałku zimne masło, cały czas energicznie mieszając, aż masło się rozpuści, a krem zgęstnieje. Pamiętaj, aby nie dopuścić do jego zagotowania oraz przegrzania. Możesz się wspomóc termometrem cukierniczym: krem nie może przekroczyć 65-70°C.
- Żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj, odstaw na moment, a następnie dodaj do gorącego kremu i dokładnie ją w nim rozprowadź.
- Jeszcze ciepły lemon curd wylej na stężały sernik i ciasto wstaw ponownie do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego stężenia.
Dekoracja
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem z prawdziwą wanilią i przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie rozety lub gwiazdy. Kremem udekoruj wierzch sernika.
- Ciasto ozdób dodatkowo kawałkami truskawek oraz pokrojonymi na trójkąty plasterkami cytryny. Owoce możesz zanurzyć dodatkowo na moment w neutralnej glazurze przed ułożeniem na sernik.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square