Sernik szachownica

Sernik szachownica

Zdjęcie - Sernik szachownica - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Nigdy jeszcze nie wyszła mi może perfekcyjnie równa szachownica, jaką widziałam na innych zdjęciach, ale w smaku ten sernik jest tak pyszny, że po prostu muszę się podzielić z Wami przepisem, który zresztą jeszcze na studiach dała mi koleżanka i do którego wracam dość często i aż dziwne, że do tej pory go tutaj nie zamieściłam.

 

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować to ten sernik to połączenie prostego sernika z murzynkiem, oblane domową polewą czekoladową, prosto, domowo i absolutnie przepysznie.

Sernik szachownica - składniki i przygotowanie:

Ciasto:

  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g masła (możecie użyć margaryny)
  • 180 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Mleko, kakao, cukier i masło wkładamy do garnka, ustawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Gotową masę studzimy. Do wystudzonej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 25 minut.

Upieczone ciasto studzimy i kroimy wzdłuż w paski równej szerokości.

Masa serowa:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 125 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią


Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną, gęstą pianę. Miękkie masło ucieramy do połączenia z cukrami, mąką i żółtkami. Stopniowo dodajemy ser i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy pianę z białek i miksujemy tylko do połączenia.

Blaszkę, w której piekliśmy ciasto, ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Układamy paski ciasta w równych odstępach. W wolne przestrzenie nakładamy masę serową na równo z paskami ciasta. Na wierzch znów dajemy paski w równych odstępach i uzupełniamy je masą serową.

Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 50 minut, aby masa serowa się lekko zarumieniła i zgęstniała.

Upieczony sernik studzimy a następnie polewamy roztopioną czekoladą, lub polewą domową.

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka.

 

 

Zdjęcie - Sernik szachownica - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik szachownica - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów