Sernik “Śliwka w czekoladzie”

Sernik “Śliwka w czekoladzie”
Zdjęcie - Sernik “Śliwka w czekoladzie” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik “Śliwka w czekoladzie” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na spód:
  • 150 g maślanych herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 70 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 70 g margaryny Palma
na masę serową:
  • 1 kg tłustego mielonego sera do wypieków
  • 50 g margaryny Palma
  • 6 jajek
  • 100 ml mleka
  • 100 g słodkiej śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii
na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g margaryny Palma
  • 50 ml mleka
Przygotowanie Suszone śliwki kroimy na drobne kawałki.


Herbatniki miksujemy w blenderze do uzyskania proszku. Dodajemy pokrojone śliwki i czekoladę, i miksujemy razem jeszcze przez chwilę do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.


Margarynę topimy w rondelku, po czym strudzimy. Dodajemy do masy herbatnikowej i dokładnie mieszamy.


Tortownicę o średnicy około 26 cm smarujemy margaryną, po czym spód wykładamy uzyskaną masą. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.


Margarynę o temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę, dodajemy po kolei po jednym żółtku za każdym razem miksując, aż dobrze połączy się z całością. Następnie dodajemy zmielony ser i miksujemy do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Dodajemy mleko, śmietankę, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną - miksujemy wszystko razem.


Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy z masą serową tym razem już tylko łyżką, delikatnie, aby jak najmniej zburzyć pianę, ale żeby dobrze połączyć razem wszystkie składniki.


Masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze około 60 minut. Jeśli sernik już się zezłoci, a zostanie jeszcze dużo czasu pieczenia, trzeba go od góry dodatkowo przykryć folią aluminiową i piec dalej. Upieczony sernik schładzamy.


Czekoladę topimy razem z margaryną w kąpieli wodnej (układamy w metalowej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą). Dodajemy mleko i mieszamy, aż całość dokładnie połączy się razem. Tak przygotowaną polewą pokrywamy całe ciasto. Całość dobrze schładzamy w lodówce (nawet przez całą noc). Podajemy prosto z lodówki.



Przepis pochodzi z blogotowanie.blox.pl

Kategorie przepisów