Sernik rosa z tortownicy
Znany i lubiany sernik rosa, pieczony w tortownicy. Jest bardzo lekki i delikatny, to przez dodatek sporej ilości mleka. Sernik jest na kruchym spodzie z piankową “czapeczką”, na której po schłodzeniu pojawiają się duże kropelki słodkiej rosy. Znakomity, rozpływający się w ustach sernik, na każdą okazję 🙂
Składniki na sernik rosa z tortownicy – śr. 23 /24 cm Składniki na kruchy spód- 120 g. mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g. posiekanego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 żółtka ( białka odłożyć na bezę )
Do miski daj mąkę z proszkiem do pieczenia i z cukrem, dodaj posiekane masło. Połącz składniki na kruszonkę, dodaj żółtka ( białka odłóż na bezę ) i zacznij wyrabiać ciasto. W razie potrzeby, można dodać odrobinę zimnej wody. Z ciasta uformuj dużą kulę.
Na spodzie tortownicy rozłóż papier do pieczenia, ciasto pokrój na plasterki i rozłóż na spodzie blaszki. Palcami wyrównaj powierzchnię. Ponakłuwaj ciasto widelcem i zapiekaj ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na sernik- 700 g. zmielonego sera
- 1 jajko
- 2 żółtka ( białka odłożyć na bezę )
- 1/2 szklanki cukru ( dodałam trochę mniej )
- 1 budyń śmietankowy + łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 pełna szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 opakowanie cukru z wanilią
1 jajko i dwa żółtka ( białka odłożyć na bezę ) ubij z cukrami na jasny krem, następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj ser, cały czas miksując.
W małej miseczce pomieszaj mleko z sypkim budyniem i mąką ziemniaczaną, stopniowo wlewaj do masy serowej, miksując na małych obrotach. Na koniec dodaj olej roślinny.
Masę serową, wlej na podpieczony spód i daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu, zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
Bezowa pianka- 4 białka
- 1/2 szklanka cukru
- szczypta soli
Bezę zacznij przygotowywać na ok. 10 minut, przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijaj z solą i cukrem na sztywną i puszystą pianę przez ok. 8-10 minut.
Pianę wyłóż na gorący sernik, możesz zrobić rowki za pomocą odpowiedniej szpatułki. Możesz też łyżką zrobić fantazyjne zagłębienia.
Całość piecz jeszcze przez 15 minut w temperaturze 150 stopni. Od razu po upieczeniu, wyciąg sernik z piekarnika i ostudź. Po godzinie, powinny się pojawiać pierwsze kropelki rosy. Można wtedy przenieść sernik w chłodniejsze miejsce. Ja przechowuję sernik w lodówce. Smacznego 🙂
Uwagi – ten sernik razem z bezą będzie dość wysoki. Można zabezpieczyć boki foremki za pomocą dwóch pasków z papieru do pieczenia o szerokości 10 cm. Sernik na zdjęciu piekłam na tortownicy 23 cm.