Sernik ricotta na piernikowym spodzie
Jeśli nie piekliście jeszcze sernika z sera ricotta - pora to nadrobić ! Niezwykle prosty w wykonaniu, a zarazem tak inny od wszystkich sernik. Mój sernik przygotowałam na piernikowym spodzie, wykorzystując tym samym niedojedzone pierniczki świąteczne. Zamiast pierników możecie użyć biszkoptów lub innych suchych okrawków ciast i ciasteczek.
Składniki:
Wykonanie:
Pierniczki lub inne ciasta pokruszyć w malakserze. W rondelku rozgrzać masło, ostudzić. Ciepłe masło wlewać partiami do okruszków. Nie wlewać od razu całości, gdyż może okazać się ,że masła jest za dużo. Okruszki z masłem powinny się lekko lepić, ale nie mogą ociekać masłem.
Masą z masła i okruszków wylepić dno tortownicy, można uformować niewielki rant.
Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Piec max 10 minut.
Zmielony ser twarogowy, ser ricotta, cukier, mąkę, budyń i żółtka jaj dokładnie połączyć - nie ubijać zbyt długo. Na koniec dodać otartą skórkę z wyparzonej pomarańczy. Możecie dodać też łyżkę soku z pomarańczy.
Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony piernikowy spód.
Wstawić sernik do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C, piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec sernik przez 80 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
UWAGA: jeśli sernik pęknie, nie martwcie się. Po wystygnięciu nieco się zasklepi.
Smacznego !
Składniki:
- 400 g suchych pierników lub innych ciastek
- około 200 g masła ( ilość masła zależy od użytych ciastek )
- 500 g sera ricotta
- 300 g mielonego twarogu
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 budyń śmietankowy
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- ewentuanie: szczypta kardamonu
Wykonanie:
Pierniczki lub inne ciasta pokruszyć w malakserze. W rondelku rozgrzać masło, ostudzić. Ciepłe masło wlewać partiami do okruszków. Nie wlewać od razu całości, gdyż może okazać się ,że masła jest za dużo. Okruszki z masłem powinny się lekko lepić, ale nie mogą ociekać masłem.
Masą z masła i okruszków wylepić dno tortownicy, można uformować niewielki rant.
Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Piec max 10 minut.
Zmielony ser twarogowy, ser ricotta, cukier, mąkę, budyń i żółtka jaj dokładnie połączyć - nie ubijać zbyt długo. Na koniec dodać otartą skórkę z wyparzonej pomarańczy. Możecie dodać też łyżkę soku z pomarańczy.
Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony piernikowy spód.
Wstawić sernik do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C, piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec sernik przez 80 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
UWAGA: jeśli sernik pęknie, nie martwcie się. Po wystygnięciu nieco się zasklepi.
Smacznego !