Sernik quattro formaggi

Sernik quattro formaggi to moja wariacja na temat sernika baskijskiego w niecodziennej odsłonie. Jak zapewne wiecie, jestem ogromnym fanem tarta de queso z San Sebastian i to ciasto pojawia się u mnie kilka razy do roku. Równie często z nim eksperymentuję i robiłem między innymi wersję z owczym serem Manchego. Po ostatnim wypadzie do Barcelony i kilkukrotnych wizytach w JonCake postanowiłem jednak zaszaleć i nieco zainspirować się ich sernikami z wytrawnymi serami. Tak powstał mój autorski sernik quattro formaggi, w którym połączyłem aż cztery włoskie sery. Brzmi jak szaleństwo? Być może! Ale jakże pyszne jest to wariactwo! 😀
Nazwa quattro formaggi oczywiście nawiązuje do słynnej pizzy (notabene mojej ulubionej), w której Włosi mieszają właśnie różne gatunki sera. Do mojego sernika dodałem osiemnastomiesięczny Parmigiano Reggiano, dwunastomiesięczny Pecorino Romano, gorgonzolę oraz mascarpone. Każdy z tych serów nadaje inną głębię smaku i pewną zadziorność, która sprawia, że z każdym kęsem odkrywamy ten sernik na nowo. Oczywiście poza mascarpone, który sprawia, że ciasto jest przede wszystkim bardziej kremowe. Moim zdaniem wyszło to naprawdę rewelacyjnie, a sam sernik jest słodko-wytrawny i bardzo oryginalny.
Jeśli lubicie takie nietypowe połączenia smaków, to ten sernik quattro formaggi na pewno przypadnie Wam do gustu. Mimo że dzieje się tutaj naprawdę sporo, to w tym szaleństwie jest metoda. Oczywiście możecie sami poeksperymentować i wybrać inne gatunki sera. Warto również wybrać sery, które dojrzewają jak najdłużej – wtedy ich aromat będzie bardziej intensywny. Niestety sam nie miałem akurat pod ręką lepszego parmezanu, ale 18M też dał radę. 😉
Składniki na sernik quattro formaggi:
- 800 g śmietankowego serka typu Philadelphia lub mielonego twarogu w wiaderku
- 200 g mascarpone
- 50 g gorgonzoli
- 50 g Pecorino Romano
- 50 g Parmigiano Reggiano(lub Grana Padano)
- 6 dużych jajek (rozmiar L)
- 500 ml śmietany kremówki (30-36%)
- 200 g cukru (opcjonalnie eytrytolu lub ksylitolu w wersji bez cukru)
- 1 łyżka mąki pszennej, ew. skrobi ziemniaczanej (ok. 20 g)
Jak zrobić sernik quattro formaggi?
- Serek śmietankowy i mascarpone utrzyj z cukrem. Najlepiej zrobić to mikserem na najwolniejszych obrotach.
- Powoli wlewaj kremówkę, aż otrzymasz gładką jednorodną konsystencję. (W przypadku twarogu w wiaderku polecam na tym etapie zmiksować całość blenderem).
- Następnie wbijaj jajka, jedno po drugim, nie przerywając ucierania.
- Kolejno dodaj mąkę i całość mieszaj jeszcze przez chwilę.
- Parmezan i pecorino zetrzyj na drobnych oczkach. Gorgonzolę podziel na małe kawałki. Wszystkie sery dodaj do masy i całość krótko zmiksuj do połączenia.
- Masę przelej do tortownicy o średnicy ok. 24-25 cm pokrytej uprzednio papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC (grzanie góra-dół) i piecz przez ok. 45 minut, aż wierzch będzie ciemnobrązowy.
- Po tym czasie sernik nadal powinien być niczym lekko ścięta galaretka, przypominająca flan. Nie sprawdzaj go patyczkiem, ponieważ nadal będzie on płynny. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin – dopiero wtedy sernik się zetnie.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square