Sernik quattro formaggi

Sernik quattro formaggi

Sernik quattro formaggi to moja wariacja na temat sernika baskijskiego w niecodziennej odsłonie. Jak zapewne wiecie, jestem ogromnym fanem tarta de queso z San Sebastian i to ciasto pojawia się u mnie kilka razy do roku. Równie często z nim eksperymentuję i robiłem między innymi wersję z owczym serem Manchego. Po ostatnim wypadzie do Barcelony i kilkukrotnych wizytach w JonCake postanowiłem jednak zaszaleć i nieco zainspirować się ich sernikami z wytrawnymi serami. Tak powstał mój autorski sernik quattro formaggi, w którym połączyłem aż cztery włoskie sery. Brzmi jak szaleństwo? Być może! Ale jakże pyszne jest to wariactwo! 😀

Nazwa quattro formaggi oczywiście nawiązuje do słynnej pizzy (notabene mojej ulubionej), w której Włosi mieszają właśnie różne gatunki sera. Do mojego sernika dodałem osiemnastomiesięczny Parmigiano Reggiano, dwunastomiesięczny Pecorino Romano, gorgonzolę oraz mascarpone. Każdy z tych serów nadaje inną głębię smaku i pewną zadziorność, która sprawia, że z każdym kęsem odkrywamy ten sernik na nowo. Oczywiście poza mascarpone, który sprawia, że ciasto jest przede wszystkim bardziej kremowe. Moim zdaniem wyszło to naprawdę rewelacyjnie, a sam sernik jest słodko-wytrawny i bardzo oryginalny.

Jeśli lubicie takie nietypowe połączenia smaków, to ten sernik quattro formaggi na pewno przypadnie Wam do gustu. Mimo że dzieje się tutaj naprawdę sporo, to w tym szaleństwie jest metoda. Oczywiście możecie sami poeksperymentować i wybrać inne gatunki sera. Warto również wybrać sery, które dojrzewają jak najdłużej – wtedy ich aromat będzie bardziej intensywny. Niestety sam nie miałem akurat pod ręką lepszego parmezanu, ale 18M też dał radę. 😉

Zdjęcie - Sernik quattro formaggi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sernik quattro formaggi:

  • 800 g śmietankowego serka typu Philadelphia lub mielonego twarogu w wiaderku
  • 200 g mascarpone
  • 50 g gorgonzoli
  • 50 g Pecorino Romano
  • 50 g Parmigiano Reggiano(lub Grana Padano)
  • 6 dużych jajek (rozmiar L)
  • 500 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 200 g cukru (opcjonalnie eytrytolu lub ksylitolu w wersji bez cukru)
  • 1 łyżka mąki pszennej, ew. skrobi ziemniaczanej (ok. 20 g)

Jak zrobić sernik quattro formaggi?

  1. Serek śmietankowy i mascarpone utrzyj z cukrem. Najlepiej zrobić to mikserem na najwolniejszych obrotach.
  2. Powoli wlewaj kremówkę, aż otrzymasz gładką jednorodną konsystencję. (W przypadku twarogu w wiaderku polecam na tym etapie zmiksować całość blenderem).
  3. Następnie wbijaj jajka, jedno po drugim, nie przerywając ucierania.
  4. Kolejno dodaj mąkę i całość mieszaj jeszcze przez chwilę.
  5. Parmezan i pecorino zetrzyj na drobnych oczkach. Gorgonzolę podziel na małe kawałki. Wszystkie sery dodaj do masy i całość krótko zmiksuj do połączenia.
  6. Masę przelej do tortownicy o średnicy ok. 24-25 cm pokrytej uprzednio papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC (grzanie góra-dół) i piecz przez ok. 45 minut, aż wierzch będzie ciemnobrązowy.
  7. Po tym czasie sernik nadal powinien być niczym lekko ścięta galaretka, przypominająca flan. Nie sprawdzaj go patyczkiem, ponieważ nadal będzie on płynny. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin – dopiero wtedy sernik się zetnie.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Sernik quattro formaggi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów