Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy
Zdjęcie - Sernik pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
  • 2 łyżeczki suszonej zmielonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaya)
  • 60 g ciastek
  • 3 łyżeczki kakao
  • 70 g stopionej margaryny Palma maślany smak
Przygotowanie

Ciastka mielimy w blenderze razem z margaryną i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.


Piekarnik nagrzewamy do 160oC. W misce ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i, wraz z kandyzowanymi owocami, dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.


Porada:

Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na całą noc. W żadnym wypadku nie można go kroić, gdy będzie jeszcze letni. Jest bardzo delikatny i zacznie się kruszyć.



Przepis pochodzi z kulinarneprzygodygatity.blogspot.com

Kategorie przepisów