Sernik pomarańczowy – świąteczny
Kremowy sernik o smaku pomarańczy z ciekawym spodem o smaku korzennych przypraw. Na wierzch sernika dałam konfiturę pomarańczową i korzenną kruszonkę. Sernik znakomicie się prezentuje na stole, będzie smacznym dodatkiem do świątecznej kawy, czy herbaty. Bardzo polecam
Składniki na spód
- 2 szkl. mąki pszennej
- 160 g. masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 kg. sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
- 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 4- 5 łyżek drobnego cukru
- 3 jajka + 1 żółtko
- 2 łyżki likieru pomarańczowego lub 3/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 1/2 szklanki konfitury z pomarańczy