Sernik pachnący pomarańczą

Sernik pachnący pomarańczą
Zdjęcie - Sernik pachnący pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik pachnący pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na spód:
  • 150 g herbatników
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżka cukru
na masę serową:
  • 1 kg sera twarogowego (zmielonego 2 razy)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju Kujawskiego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
na lukier:
  • 40 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • odrobina aromatu pomarańczowego
Przygotowanie

Herbatniki zmielić, wymieszać z cukrem i rozpuszczoną margaryną. Powinna powstać masa podobna do mokrego piasku. Należy rozłożyć ją równomiernie w tortownicy o średnicy 26 cm i docisnąć do spodu. Odstawić w chłodne miejsce.


Żółtka ubić z połową (1/2 szklanki) cukru pudru, powoli wlewać olej i ubijać, aż powstanie masa przypominająca majonez. Porcjami dodawać zmielony ser i śmietanę, a następnie proszek budyniowy i skórkę z pomarańczy. Na koniec dodać pianę ubitą z resztą cukru pudru. Całość wymieszać mikserem na małych obrotach.


Masę serową wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez 50-60 minut. Ciasto pozostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na 15 minut, a następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła i pozostawić do wystygnięcia. Wierzch sernika polukrować.


Masło rozpuścić i wymieszać z resztą składników. Gdyby lukier wyszedł zbyt gęsty i szybko zastygał, należy dolać trochę więcej soku pomarańczowego.



Przepis pochodzi z arabeskawaniliowa.blogspot.com

Kategorie przepisów