Sernik pachnący pomarańczą


Święta Bożego Narodzenia... Pachnące migdałami, przyprawami korzennymi i... pomarańczą. Ten ostatni z wymienionych aromatów wyjątkowo dobrze komponuje się ze smakiem sernika. Niektórzy nie mogą się obejść w Święta bez makowca, czy piernika, a dla mnie właśnie sernik jest tym niezastąpionym ciastem. Aby nadać mu świątecznego charakteru dodałam do niego skórki pomarańczowej i polałam lukrem o tym samym smaku. Podwójnie pomarańczowy, znakomity.


Spód:
- 150 g herbatników
- 100 g margaryny
- 1 łyżka cukru

Herbatniki zmielić, wymieszać z cukrem i rozpuszczoną margaryną. Powinna powstać masa podobna do mokrego piasku. Należy rozłożyć ją równomiernie w tortownicy (26 cm średnicy) i docisnąć do spodu. Odstawić w chłodne miejsce.

Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego (zmielonego 2 razy)
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki oleju kujawskiego
- skórka starta z 1 pomarańczy

Żółtka ubić z połową (1/2 szkl.) cukru pudru, powoli wlewać olej i ubijać, aż powstanie masa przypominająca majonez. Porcjami dodawać zmielony ser i śmietanę, a następnie proszek budyniowy i skórkę z pomarańczy. Na koniec dodać pianę ubitą z resztą cukru pudru. Całość wymieszać mikserem na małych obrotach.
Masę serową wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st.C przez 50-60 minut. Ciasto pozostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na 15 minut, a następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła i pozostawić do wystygnięcia. Wierzch sernika polukrować.

Lukier:
- 40 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- odrobina aromatu pomarańczowego

Masło rozpuścić i wymieszać z resztą składników. Gdyby lukier wyszedł zbyt gęsty i szybko zastygał, należy dolać trochę więcej soku pomarańczowego.

Przepisy z tych kategorii

Kremowy sernik z masą makową
19

Kremowy sernik z masą makową

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Gofry (chrupiące)

Gofry (chrupiące)

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb 4 ziarna na zakwasie

Chleb 4 ziarna na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bagietki wg. Hamelmana

Bagietki wg. Hamelmana

napiecyku napiecyku
napiecyku

Baci di ricotta (Minipączusie z ricotty)

Baci di ricotta (Minipączusie…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasteczka na maślance
1

Czekoladowe ciasteczka na maśl…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Old-fashioned doughnuts - amerykańskie pączki na maślance
2

Old-fashioned doughnuts - amer…

food² food²
Food Square

Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
2

Bułeczki z ziemniakami i koper…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bananowe churrosy z kokosową czekoladą

Bananowe churrosy z kokosową c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pieczone pączki z kokosem (wegańskie)
1

Pieczone pączki z kokosem (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pączki mini – z serka waniliowego
1

Pączki mini – z serka waniliow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu