Sernik na parze z pajeczynka

Sernik  na parze z pajeczynka

Kolejne wcielenie serniczka-pieczonego na parze,tym razem górę pokrylam malenką pajeczynką " utkaną " z płynnej czekolady. Pomysl z pajeczynką nie do końca sie sprawdzil ,ponieważ podczas pieczenia ślady po użyciu wykałaczki " rozeszly " się i utworzyły wglebiania w serniku,jednak kiedy stygl ,wglebienia znacznie sie zmniejszyly - wytlumacze dalej,na czym polegal problem z "pajęczynkę". Sernik zapewniam jest lekki i puszysty, jest z tych jak chmurka -rozplywa sie w ustach!. Ponadto jest rowniutki i nie opada.

Zapraszam!

Zdjęcie - Sernik  na parze z pajeczynka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Sernik  na parze z pajeczynka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSernik na parze z pajeczynka

Skladniki

.900 gr sera ricotta

.200 ml smietany kremowki

.1 szklanka cukru

.3 lyzki cukru pudru

.1/3 szklanki oleju

.1 duzy budyn waniliowy

.cukier waniliowy

.5 jajek

 

Ponadto

.100 gr czekolady

.2 lyzki smietany

 

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do180st.C.

Czekoladę podgrzewamy wraz ze smietaną-studzimy.

Tortownicę dokladnie smarujemy maslem i pudrujemy mąką ( dno i brzegi ).

Bialka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,potem dodajemy 3 lyżki cukru pudru,kiedy gotowe wstawiamy miskę do lodówki.

Do misy miksera wkladamy ricottę ,zoltka,cukier i zaczynamy miksowac,potem dodajemy smietane,olej cukier waniliowy i budyn-( miksujemy tylko do polaczenia podanych skladnikow )

Wyciagamy ubite bialka i dodajemy do masy delikatnie mieszajac lopatka.

Mase serowa wylewamy do tortownicy.

Czekolade przekladamy do foliowego woreczka i nacinamy malenki otwor w w narozniku i wyciskajac robimy najpierw male kolko w srodku masy ,potem nastepne i nastepne.

Do reki bierzemy wykalaczke i zaczynajac od srodka prowadzimy ja na zewnacz,dotykajac brzegu formy

Uwaga!

By nie popelnic mojego błędu,starajmy sie nie zaglębiac wykałaczki ,jedynie delikatnie po powierzchni nakreslac wzorek pajęczynki.

Tortownica wędruje do piekarnika na przeostatnią półkę na kratkę.

Zagotowaną wodę wylewamy na piekarnikową blachę i parujacą wstawiamy na ostatnią półkę piekarnika.

Pieczemy przez 10 min w 180 st C ,potem zmniejszamy temp.do 160 st.C i pieczemy tak przez 1 godz ( w międzyczasie możemy przykryc górę ,by nie spiekla się za bardzo.)

Po tym czasie piekarnik ustawiamy na pieczenie tylko dołu przez 15 min.

Wylączamy piekarnik i przy zamkniętych drzwiczkach studzimy przez 20 min,potem lekko drzwiczki uchylamy i tak studzimy.

Sernik pozostaje płaski jak stół,nic a nic nie opada.

Życzę powodzenia w tworzeniu "pajęczynek".

 

 

 

Kategorie przepisów