Sernik krówkowy (łaciaty)

Sernik krówkowy (łaciaty)

Pyszny, słodziutki sernik na migdałowym spodzie, dwukolorowy – z dodatkiem masy kajmakowej, zwanej też masą krówkową. Nazwa nawiązuje właśnie do użytej masy oraz wyglądu sernika.

Nas ten sernik zachwycił bardzo. Zniknął w mgnieniu oka, co zupełnie mnie nie dziwi, bo wyszedł przepyszny.

Wykorzystałam formę 21×28 cm. Jeśli chcesz, by sernik był nieco wyższy, możesz użyć ciut mniejszej formy.

Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sernik krówkowy (łaciaty):

Spód migdałowy:

  • 60 g masła
  • 125 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego, z wiaderka
  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 120 g śmietanki 30%
  • 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
  • 1 op. budyniu czekoladowego, bez cukru
  • 200 g masy kajmakowej

Dodatkowo:

  • 200 g masy kajmakowej
  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g płatków migdałowych

 

Jak zrobić sernik krówkowy (łaciaty)?

Sernik Łaciaty (krówkowy) – krok po kroku: Spód: Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W misce umieszczamy mielone migdały, cukier puder, kakao oraz zimne masło. Składniki rozcieramy w dłoniach, aż do połączenia.

Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (21×28 cm lub nieco mniejszej). Ciasto jest nieco klejące, dosyć miękkie, najlepiej rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 15 minut.

 

Sernik: Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W misie miksera umieszczamy twaróg, żółtka, śmietankowy proszek budyniowy, cukier oraz śmietankę.

Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Całość miksujemy krótko (przez kilka-kilkanaście sekund), tylko do połączenia się składników.

 

Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Białka ubijamy na sztywno w osobnej misce.

Łączymy je z masą serową, delikatnie mieszając szpatułką.

Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Masę dzielimy na dwie części, jedną pozostawiamy bez dodatków, a do drugiej wsypujemy budyń czekoladowy oraz dodajemy masę kajmakową.

Miksujemy krótko, na niskich obrotach, tylko do połączenia.

Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na podpieczony spód wykładamy naprzemiennie raz jasną, raz ciemną masę serową (po 1 łyżce).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około godzinę. Studzimy w wyłączonym, uchylonym piekarniku.

 

Masa kajmakowa na wierzch sernika: Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy do niego masę kajmakową, miksujemy do połączenia.

Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powstałą masę wykładamy na wierzch zimnego sernika.

Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Płatki migdałowe prażymy krótko na rozgrzanej, suchej patelni. Posypujemy wierzch sernika.

 

 

Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krówkowy (łaciaty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów