Sernik krówkowy (łaciaty)
Pyszny, słodziutki sernik na migdałowym spodzie, dwukolorowy – z dodatkiem masy kajmakowej, zwanej też masą krówkową. Nazwa nawiązuje właśnie do użytej masy oraz wyglądu sernika.
Nas ten sernik zachwycił bardzo. Zniknął w mgnieniu oka, co zupełnie mnie nie dziwi, bo wyszedł przepyszny.
Wykorzystałam formę 21×28 cm. Jeśli chcesz, by sernik był nieco wyższy, możesz użyć ciut mniejszej formy.
Składniki na sernik krówkowy (łaciaty):
Spód migdałowy:
- 60 g masła
- 125 g mielonych migdałów
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego, z wiaderka
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 120 g śmietanki 30%
- 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
- 1 op. budyniu czekoladowego, bez cukru
- 200 g masy kajmakowej
Dodatkowo:
- 200 g masy kajmakowej
- 100 g miękkiego masła
- 80 g płatków migdałowych
Jak zrobić sernik krówkowy (łaciaty)?
Sernik Łaciaty (krówkowy) – krok po kroku: Spód:
W misce umieszczamy mielone migdały, cukier puder, kakao oraz zimne masło. Składniki rozcieramy w dłoniach, aż do połączenia.
Ciasto rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (21×28 cm lub nieco mniejszej). Ciasto jest nieco klejące, dosyć miękkie, najlepiej rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 15 minut.
Sernik:
W misie miksera umieszczamy twaróg, żółtka, śmietankowy proszek budyniowy, cukier oraz śmietankę.
Całość miksujemy krótko (przez kilka-kilkanaście sekund), tylko do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno w osobnej misce.
Łączymy je z masą serową, delikatnie mieszając szpatułką.
Masę dzielimy na dwie części, jedną pozostawiamy bez dodatków, a do drugiej wsypujemy budyń czekoladowy oraz dodajemy masę kajmakową.
Miksujemy krótko, na niskich obrotach, tylko do połączenia.
Na podpieczony spód wykładamy naprzemiennie raz jasną, raz ciemną masę serową (po 1 łyżce).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około godzinę. Studzimy w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
Masa kajmakowa na wierzch sernika:
Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy do niego masę kajmakową, miksujemy do połączenia.
Powstałą masę wykładamy na wierzch zimnego sernika.
Płatki migdałowe prażymy krótko na rozgrzanej, suchej patelni. Posypujemy wierzch sernika.