Sernik krakowski
Kolejną moją propozycją do zabawy Gotujemy po Polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl jest sernik krakowski. Jestem więc konsekwentna i przedstawiam kolejną południową propozycję;) Na sernik krakowski miałam chęć od dawna, zawsze jednak przepis odkładałam na później. Zabawa Ireny i Andrzeja sprawiła, że zdecydowałam się go zrobić. Oj, żałuję tylko, że tak długo z tym zwlekałam hi hi;) Sernik jest wspaniały, mokry, pełny sera, pachnący jak tylko może być serniczek. Uwielbiamy takie serniki. Lubimy je wszystkie, ale takie klasyczne, pełne sera, na cieniutkim spodzie, z delikatnym dodatkiem rodzynek są najlepsze, takie polskie.
Przepis na ciasto pochodzi z bloga Dorotuś i tam możecie obejrzeć sernik z kratką, u mnie są niestety tylko paseczki i mało widoczne ;)
Składniki na kruche ciasto:
*250 g mąki
*100 g cukru pudru
*125 g masła
*8 g cukru waniliowego
*1 jajko
Wszystkie składniki połączyć razem, zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.
Składniki na masę serową:
*1 kg twarogu (półtłusty, tłusty, ja dałam gotowy do wypieków, taki z wiaderka)
*8 jajek
*100 g miękkiego masła
*250 g cukru
*3 łyżki cukru waniliowego
*3 łyżki mąki ziemniaczanej
*100 g rodzynek
*ulubiony aromat (u mnie migdałowy)
*żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)
Twaróg zmielić. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. U mnie wyszły tylko paseczki (nie smarowałam żółtkiem).
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.
Przygotować lukier:
*sok z 1 cytryny
*150 g cukru pudru
*1 białko
Wycisnać sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać gorącej wody).
Wystudzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - co jest bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne. Ja posmarowałam cały sernik.
Smacznego :)