Sernik krakowski

 Zdjęcie - Sernik krakowski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kolejną moją propozycją do zabawy Gotujemy po Polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl jest sernik krakowski. Jestem więc konsekwentna i przedstawiam kolejną południową propozycję;) Na sernik krakowski miałam chęć od dawna, zawsze jednak przepis odkładałam na później. Zabawa Ireny i Andrzeja sprawiła, że zdecydowałam się go zrobić. Oj, żałuję tylko, że tak długo z tym zwlekałam hi hi;) Sernik jest wspaniały, mokry, pełny sera, pachnący jak tylko może być serniczek. Uwielbiamy takie serniki. Lubimy je wszystkie, ale takie klasyczne, pełne sera, na cieniutkim spodzie, z delikatnym dodatkiem rodzynek są najlepsze, takie polskie.
Przepis na ciasto pochodzi z bloga Dorotuś i tam możecie obejrzeć sernik z kratką, u mnie są niestety tylko paseczki i mało widoczne ;)

Zdjęcie - Sernik krakowski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:

*250 g mąki

*100 g cukru pudru

*125 g masła

*8 g cukru waniliowego

*1 jajko

Wszystkie składniki połączyć razem, zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu (półtłusty, tłusty, ja dałam gotowy do wypieków, taki z wiaderka)

*8 jajek

*100 g miękkiego masła

*250 g cukru

*3 łyżki cukru waniliowego

*3 łyżki mąki ziemniaczanej

*100 g rodzynek

*ulubiony aromat (u mnie migdałowy)

*żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)

Twaróg zmielić. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. U mnie wyszły tylko paseczki (nie smarowałam żółtkiem).

Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.

Przygotować lukier:

*sok z 1 cytryny

*150 g cukru pudru

*1 białko

Wycisnać sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać gorącej wody).

Wystudzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - co jest bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne. Ja posmarowałam cały sernik.

Smacznego :)

 Zdjęcie - Sernik krakowski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik krakowski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pasta z pieczonego czosnku - idealna na kanapki

Pasta z pieczonego czosnku - i…

food² food²
Food Square

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb pszenny z cebulą
1

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chlebki Pita

Chlebki Pita

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Rosół
1

Rosół

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
3

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałatka jarzynowa z porem i gruszką
2

Sałatka jarzynowa z porem i gr…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiełbasa smażona z cebulą
1

Kiełbasa smażona z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Krupnik z grzybami
2

Krupnik z grzybami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zalewajka

Zalewajka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj