Sernik klasyczny na kruchym spodzie

Jeden z najlepszych serników – jest niezawodny, kremowy, pyszny. W czasie pieczenia, na dno piekarnika daję pojemnik z gorącą wodą, dzięki temu sernik nie jest suchy i ma równą powierzchnię. Dla podkręcenia smaku, na końcu możesz dodać ekstrakt wanilii i słodkie rodzynki. Poczęstuj bliskich, pysznym sernikiem klasycznym 🙂
Składniki na sernik klasyczny z rodzynkami:
/ tortownica o średnicy 26 cm
Składniki na ciasto kruche
- 140 g mąki pszennej
- 70 g masła pokrojonego na małe kawałki
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 1 kg zmielonego sera z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 120 g cukru pudru
- 130 g masła
- 5 jajek ( osobno żółtka, osobno białka )
- 2 opakowania budyniu waniliowego ( 40 g )
- 2 garści rodzynek
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilii
Składniki na polewę
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 ml słodkiej śmietanki
Jak zrobić sernik klasyczny na kruchym spodzie?
Do miseczki daj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i masło. Rozetrzyj składniki w dłoniach, dodaj dwa żółtka, połącz składniki na elastyczne i zwarte ciasto.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, następnie zaciśnij obręcz. Ciastem wylep dno foremki, ponakłuwaj widelcem. Ciasto zapiekaj w piekarniku w temp. 180 stopni, do 15 minut. Wyciąg z piekarnika i odstaw do schłodzenia.
Teraz przygotuj masę serową. Miękkie masło ucieraj z cukrem pudrem, około 1 minutę. Dodaj stopniowo po jednym żółtku, ucieraj do dokładnego połączenia.
Zmniejsz obroty miksera na średnie. Stopniowo dodawaj ser, następnie proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i rodzynki, miksuj składniki do połączenia. Nie mieszaj zbyt długo.
Wyczyść i osusz widełki miksera. W osobnym naczyniu, ubij białka ze szczyptą soli na gęstą i sztywną pianę.
Pianę wmieszaj szpatułką do masy serowej. Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i daj do piekarnika. Na dno piekarnika, daj naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
Sernik piecz około 60 minut w temp 170 stopni, do lekkiego zrumienienia. Gotowy sernik, zostaw w lekko uchylonym piekarniku na około 20 minut. Czekoladę rozpuść z dodatkiem śmietanki, delikatnie polej sernik.
Schodzony sernik, przechowuj w lodówce.
Smacznego 🙂