Sernik kawowy
Sernika nam się zachciało. Kawowego. Dawno nic z kawą nie piekłam, więc jak go zobaczyłam u Aklat - pomyślałam- dlaczego nie? Upiekłam i posmakował, oj bardzo posmakował :) Wyszedł mi nieco niższy, ale to pewnie dlatego, że piekłam w ciut większej formie niż Aklat. Serniczek pachnie i smakuje kawą, co bardzo nam się podoba. Chcecie kawałeczek? Proszę, częstujcie się ;)
Składniki na spód:
*200g ciasteczek Digestive (użyłam czekoladowych)
*1/3 szklanki roztopionego masła
*1 łyżka kakao
Składniki na masę serową:
*50g czekolady deserowej
*2 łyżki wody
*1 łyżka kawy rozpuszczalnej
*500g serka śmietankowego (użyłam twarożku wiaderkowego-gotowego do wypieków)
*3/4 szklanki cukru
*2 łyżki mąki
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*3 jajka
Wykonanie:
Ciasteczka zmielić i wymieszać z kakao. Dodać masło, wymieszać, żeby powstały grudki i wyłożyć na spód tortownicy (u mnie 23 cm średnicy,ale można użyć mniejszej). Wstawić do lodówki.
Czekoladę posiekać, wymieszać z wodą i kawą, podgrzewać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Ser wymieszać z cukrem, mąką i wanilią. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Odlać 1 1/2 szklanki masy serowej, a do pozostałej dodać masę czekoladową i wymieszać.
Powstałą masę serowo-czekoladową wylać na ciasteczkowy spód i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na wierzch wylać pozostałą masę jasną, w kilku miejscach pokroić czekoladową i końcem noża zrobić szybko esy floresy na wierzchu sernika. Piec jeszcze 20 minut.
Sernik ostudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego :)