Sernik karmelowo - krówkowy
Wszyscy dobrze wiecie, że serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta ( choć teraz w ciąży to karpatka częściej za mną „chodzi” ).
Jakiś czas temu przygotowywałam na niedzielę przepyszny sernik krówkowy w formie zebry.
Kruchy spód przykryty obłędnie słodką ale absolutnie nie zapychającą masą okazał się strzałem w 10!
Sernik znikał błyskawicznie, a każdy z przyjemnością sięgał po dokładkę.
Wierzch pokryty jest dodatkową masą królową, ale jeśli nie chcecie, by był aż tak słodki śmiało możecie ominąć ten punkt – i tak będzie nieziemsko pysznie!
Gorąco polecam!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* masło min.82% – 100 g
* mąka pszenna – 180 g
* kakao – 2 łyżki
* żółtko – 1 szt
* cukier – 2 łyżki
* śmietana kwaśna 18%, gęsta – 1 łyżka
MASA SEROWA:
* twaróg mielony na sernik – 800 g
* masło min.82% – 50 g
* cukier – 160 g
* jajko – 4 szt
* mąka pszenna -1 łyżka
* masa krówkowa – 250 g
DODATKOWO, OPCJONALNIE:
* masa krówkowa na wierzch
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy – najlepiej zrobić to robotem.
Wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy.
MASA SEROWA:
Jajka ubijamy z cukrem na piankę i nie przerywając dodajemy miękkie masło, przesianą mąkę i twaróg mielony.
Cały czas miksujemy – krótko, ale składniki muszę się dokładnie połączyć.
Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy masę królową i ponownie chwilę miksujemy.
\Na spód tortownicy wyłożonej ciastem wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki każdej z mas.
Wykładamy na środek – masy same będą się rozlewać.
Pieczemy ok. 60-65 minut w 160C na funkcji góra-dół.
Studzimy w uchylonym piekarnik obkrawając delikatnie boki.
Dekorujemy reszt masy królowej jeśli chcemy!
Zajadamy!
Smacznego!