Sernik gotowany z prażonymi migdałami
„ Widziałam, że takie serniki pojawiały się ostatnio na Durszlaku. Postanowiłam i ja taki zrobić, bo gdy za oknem gorąco to dobra alternatywa dla serników pieczonych. Jako spód wykorzystałam biszkopt migdałowy od tortu herbacianego z tą różnicą, że tym razem dodałam prażone migdały, które stanowią również jego wykończenie. W ogóle cały sernik jest w migdałowej tonacji za sprawą Amaretto, które dodałam tu i ówdzie.
Sam pomysł na gotowany sernik bardzo mi się spodobał i mam już w głowie kilka nowych kombinacji. Pewnie pojawia się wkrótce na blogu. W tym tygodniu mój mąż obchodzi imieniny więc będzie słodko. Przepis dodaję do akcji I Komunia.”
Sernik gotowany z prażonymi migdałami
Tortownica o śr.26cm
Ciasto na spód:
3 białka jaj
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mąki
50g zmielonych i uprażonych migdałów
1 łyżka likieru migdałowego „Amaretto”
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1kg twarogu aksamitnego z wiaderka Dr Oetkera
150g masła
200g cukru pudru
3 żółtka
0,5 szklanki mleka
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
50ml likieru migdałowego „Amaretto”
Do posypania:
65g zmielonych i uprażonych migdałów
Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać zmielone migdały i delikatnie połączyć z pianą. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do piany. Na koniec dodać rum i ponownie wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C. Wystudzić.
Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i żółtkami na biało. Dodać ser ciągle ucierając. Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając. Wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i skrobią kukurydzianą. Trzymać na ogniu mieszając, aż masa ponownie się zagotuje. Gorącą masę wylać na biszkopt. Wyrównać powierzchnię i posypać uprażonymi zmielonymi migdałami. Zostawić w temp. pokojowej do wystygnięcia, a następnie wstawić na noc do lodówki.