Sernik gotowany - w pucharkach
Pomysł na prosty deser w pucharkach, dla fanów serników. Ser krótko gotuję z dodatkami i daję do lodówki, po schłodzeniu sernik w pucharkach, jest gotowy do podania. Moim dodatkiem do sernika w pucharkach, są prażone orzechy nerkowca. Polecam również pokruszone herbatniki, owoce, rodzynki namoczone w rumie ?
Składniki na sernik gotowany w pucharkach- 1 kg. sera mielonego z wiaderka
- 4 jajka
- 2 budynie waniliowe w proszku bez cukru
- 20 łyżek mleka
- 100 g masła
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Przygotuj większy garnek z grubym dnem.
Na początek rozpuść masło, dodaj ser, całość delikatnie podgrzewaj cały czas mieszając.
Następnie dodaj jajka i cukier, nadal mieszaj do połączenia składników.
W zimnym mleku, rozprowadź proszek budyniowy i dodaj do masy serowej, cały czas mieszając. Masa serowa powinna się gotować około dwie minuty, na bardzo małym ogniu. Na koniec dodaj pastę waniliową.
Orzechy posiekaj na grube kawałki i podpraż na suchej patelni, na złoty kolor.
Masę serową, podziel do pucharków, posyp orzechami i daj do schłodzenia do lodówki ? Smacznego ?
Uwagi – do tego deseru, można dodać rodzynki namoczone w rumie, pokruszone herbatniki i ulubione owoce.