Sernik gotowany na biszkopcie

Sernik gotowany na biszkopcie kakaowym oraz wiśniami w wersji wielkanocnej z czekoladowymi jajeczkami na wierzchu.
Sernik gotowany jest delikatny, kremowy i leciutki w smaku. Do tego puszysty biszkopt kakaowy nasączony ponczem i przełożony dżemem wiśniowym lub tak jak u mnie frużeliną wiśniową.
Sernik gotowany z tego przepisu jest prostszy od pieczonego i równie smaczny.
Sernik gotowany w tej formie możesz podawać np. na urodziny w formie tortu lub w wersji wielkanocnej jak u mnie z jajeczkami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 600 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka rozmiar L
- 140 g masła
- 150 ml mleka
- 60 g budyniu waniliowego w proszku
PONCZ
- 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
DODATKOWO
- mały słoiczek dżemu wiśniowego lub 3/4 szklanki frużeliny wiśniowej
- jajeczka czekoladowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Ciasto możesz wykonać w większej tortownicy np. 24 cm zwiększając składniki o 1/4.
Dno
tortownicy
o
średnicy
20
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Boki
można
posmarować
masłem
i
oprószyć
bułką
tartą
lub
kaszką
manną.
Mąkę
tortową
oraz
ziemniaczaną
przesiewamy
razem
z
kakao
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
szpatułki
lub
łyżki
w
kilku
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy.
Ciasto
wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
170ºC
przez
około
35
–
40
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
z
piekarnika
po
upieczeniu
i
studzimy
w
formie.
Wyciągamy
delikatnie
kiedy
ciasto
będzie
zimne.
Wierzch
lekko
ścinamy
i
rozdrabiamy
na
małe
kawałeczki.
Następnie
przekrajamy
na
dwie
części.
Jedną
część
wkładamy
na
dno
formy
i
nasączamy
połową
ponczu
oraz
smarujemy
dżemem
lub
frużeliną.
Twaróg,
jajka
oraz
mleko
na
masę
serową
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Masło
roztapiamy
w
rondelku.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrami
na
jasną
i
puszystą
masę.
Następnie
dodajemy
twaróg
i
miksujemy
do
połączenia.
Dodajemy
do
masła
i
podgrzewamy
do
zagotowania.
Do
mleka
dodajemy
przesiany
proszek
budyniowy
i
dokładnie
mieszamy.
Cały
czas
mieszając
dodajemy
do
gorącej
masy
serowej.
Ponownie
podgrzewamy
do
zagotowania
cały
czas
mieszając.
Wierzch
masy
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
ostygnięcia.
Następnie
wykładamy
1/2
masy
na
biszkopt,
przykrywamy
drugą
częścią
ciasta.
Nasączamy
i
wykładamy
ostatnią
część
masy
serowej.
Wierzch
oprószamy
pokruszonym
wcześniej
biszkoptem.
Wykładamy
do
lodówki
na
minim
kilka
godzin,
a
najlepiej
na
całą
noc.