Sernik czekoladowy z wiśniami

Sernik czekoladowy z wiśniami

Zdjęcie - Sernik czekoladowy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „Nie pamiętam kiedy ostatnio piekłam sernik. Za to serniki na zimno są u nas dość często. Nie mogło więc zabraknąć go również na świątecznym stole. Tym razem była to wersja czekoladowa na kruchym kakaowym spodzie i wiśniami na górze. Zniknął błyskawicznie i co niektórzy domagają się powtórki na Nowy Rok. Ja mam jednak nieco inny pomysł na sernik noworoczny. Jaki, przekonacie się wkrótce”.
Zdjęcie - Sernik czekoladowy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Sernik czekoladowy z wiśniami
Składniki:
tortownica śr. 24cm

Ciasto na spód:
65g kakaowych ciasteczek
75g mąki
40g cukru
65g masła
1/4łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego domowej produkcji

Masa serowa:
500g serka śmietankowego
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
150g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady o zaw.60% kakao
3 łyżeczki żelatyny
50ml wody

Galaretka:
750g mrożonych wiśni bez pestek
100g cukru
4 płaskie łyżeczki żelatyny

Włożyć ciasteczka do torebki na mrożonki i rozdrobnić wałkiem , tak aby powstały widoczne kawałki ciasteczek. Przesiać mąkę do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem. Dodać pokruszone ciasteczka i ręcznie zagnieść ciasto. Rozłożyć cienka warstwą na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć. Piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić.

Roztopić obie czekolady w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzać tak, żeby się rozpuściła. Ja robię to w kuchence mikrofalowej ( 30s/750W).

Wymieszać oba serki z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i przestudzona czekoladę oraz żelatynę. Wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na wystudzony spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić na noc do lodówki.

Rozmrozić wiśnie. Wsypać cukier i podgrzewać do zagotowania. Odsączyć wiśnie i rozłożyć równomiernie na serniku. Do pozostałego gorącego soku dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Gdy zacznie tężeć wylać na wiśnie i wstawić do lodówki, aby galaretka dobrze stężała.

Kategorie przepisów