Sernik czekoladowy z jeżynami
Ten sernik czekoladowy z jeżynami to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów czekolady. Idealny na osłodę ostatnich dni lata, czy pierwszych dni jesieni. Za sprawą pieczenia w kąpieli wodnej jest bardzo kremowy i delikatny. Wprost rozpływa się w ustach! Dodatek czekolady oraz kakao nadaje mu szlachetności i doskonałego smaku. Przypomina on nieco mus czekoladowy.
Mój sernik czekoladowy postanowiłem przygotować na spodzie z pokruszonych ciasteczek owsianych. Świetnie sprawdzą się tutaj również ciastka Oreo. Podałem go z bitą śmietaną oraz jeżynami, które świetnie przełamują słodycz i perfekcyjnie komponują się z czekoladą. Dobrze sprawdzą się tutaj również maliny. Część owoców zmiksowałem na purée, aby powstał sos, którym polałem warstwę z bitą śmietaną.
Przygotowując ten sernik czekoladowy, pamiętajcie, że zarówno twaróg, jak i śmietana kremówka oraz jajka powinny być w temperaturze pokojowej, aby po dodaniu roztopionej czekolady nie powstały grudki. Nie miksujcie również masy serowej zbyt długo, aby nadmiernie nie napowietrzyć sernika. Wystarczy ją wymieszać do połączenia się składników. Sernik czekoladowy polecam upiec w kąpieli wodnej, czyli umieścić zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę w większym żaroodpornym naczyniu z gorącą wodą i w ten sposób wstawić do piekarnika. Dzięki temu ciasto będzie miało delikatną, lekko ściętą strukturę. Po upieczeniu środek ciasta powinien być nie do końca ścięty przy sprawdzeniu patyczkiem (podobnie, jak w przypadku sernika baskijskiego). Dopiero po schłodzeniu w lodówce zyska on zwartą strukturę.
To tyle, jeśli chodzi o rady z mojej strony i gorąco polecam upiec ten sernik czekoladowy z jeżynami, póki jeszcze na straganach można znaleźć świeże owoce. To połączenie jest naprawdę genialne! Nie pożałujecie! 🙂
Sernik czekoladowy z jeżynami
Ilość porcji: 8-12
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina
Składniki na sernik czekoladowy z jeżynami:
Ciasteczkowy spód:
- 200 g ciastek owsianych
- 50 g masła
Sernik:
- 1 kg dobrego zmielonego twarogu w wiaderku
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 150 g cukru
- 4 jajka (rozmiar L)
- 200 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
- 2 łyżki kakao (ok. 16 g)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (ok. 50 g)
Dodatkowo:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
- ok. 500 g jeżyn
Jak przygotować sernik czekoladowy z jeżynami?
Ciasteczkowy spód
- Ciastka zmiksuj na proszek przy pomocy blendera. Dodaj roztopione masło i dokładnie połącz.
- Formę o średnicy 20 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia. Spód oraz boki formy zabezpiecz 2-3 warstwami folii aluminiowej (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
- Ciastka wysyp na spód formy i wyrównaj szpatułką. Tortownicę wstaw na 15 minut do lodówki.
Sernik
(Twaróg, śmietana oraz jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki na minimum godzinę przed przygotowaniem sernika).
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
- Twaróg przełóż do miski. Wlej śmietankę, wbij jajka, wsyp cukier, kakao oraz skrobię. Krótko zmiksuj do połączenia. Kolejno powoli dodawaj czekoladę, nie przerywając miksowania do uzyskania gładkiej masy.
- Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Tortownicę wstaw do większego naczynia żaroodpornego. Wlej wrzącą wodę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez godzinę. Środek sernika nie powinien być całkowicie ścięty.
- Po tym czasie sernik wyjmij z pieca oraz z kąpieli wodnej i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie wstaw go do lodówki na 8-12 godzin.
Dekoracja
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Bitą śmietanę rozsmaruj na wierzchu sernika.
- Ok. 150 g jeżyn zmiksuj blenderem na purée i polej nim wierzch ciasta. Następnie ułóż pozostałe owoce i podawaj.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square