Sernik czekoladowo-kokosowy

Czas czytania: 2 min Sernik czekoladowo-kokosowy

Jeszcze zdążyłam przed świętami z nowym przepisem na sernik. No bo jak mogłoby nie być sernika na święta! Pewnie jest część osób, która lubi przełamać tradycyjne rodzinne menu czymś nowym 😉 Na przykład sernikiem z egzotyczną nutką kokosa. Mam nadzieję, że spodoba się Wam sernik w tym wydaniu. Ciemne czekoladowe ciasto w połączeniu z lekką masą serową z nutą kokosową, to naprawdę jest pyszne!

Żeby sernik wyszedł taki, jak należy, pamiętajcie o ważnej zasadzie! Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, to połowa sukcesu! Druga połowa sukcesu to dobrej jakości twaróg. Dla ułatwienia sobie pracy można kupić już gotowy mielony twaróg, ale sprawdźcie przed jego zakupem skład. Nie może być w nim żadnych dodatków typu mąka, guma, substancje zagęszczające itp.

Sernik czekoladowo-kokosowy robi się szybko, więc spokojnie jeszcze zdążycie upiec go na Wielkanoc. Wesołych Świąt Kochani!

Zdjęcie - Sernik czekoladowo-kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Sernik czekoladowo-kokosowy Fantastyczny sernik z nutą kokosową, bardzo łatwy

Course Desery
Cuisine Polish
Keyword twaróg, wiórki kokosowe
Prep Time 20 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 10 minutes

Servings 6

Author Anna

Ingredients

Masa twarogowa

  • 600 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 50 g masła miękkie
  • 110 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mleczka kokosowego tylko gęsta część lub śmietanka koksowa

Składniki na kruche ciasto

  • 130 g mąki pszennej
  • 55 g masła zimnego pokrojonego w kosteczkę
  • 20 g smalcu
  • 40 g cukru pudru
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • 1/2 szklanki płatków kokosowych lub wiórki kokosowe
  • cukier puder do dekoracji

InstructionsPrzygotowanie kruchego ciasta

  • Wszystkie składniki umieścić w misce malaksera, zagnieść ciasto, uformować z ciasta wałek podzielić go na dwie części, każda zawinąć w folię spożywczą. Ciasto odłożyć do zamrażalnika na przynajmniej 3 godziny, aby porządnie stwardniało.

Przygotowanie masy serowej

  • Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej! Do miski włożyć miękkie masło i smalec dodać cukier puder, ucierać przez kilka minut na puszystą masę. Następnie dodać w czterech porcjach twaróg jednocześnie miksując. Teraz można dodać jajka, mleczko kokosowe, wiórki i mąki, po każdym dodanym składniku należy zmiksować masę.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, równomiernie rozłożyć ciasto na spodzie blaszki lekko docisnąć. Wylać masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta, posypać wiórkami lub płatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 45-50 minut.
  • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, zostawić w nim sernik do przestudzenia. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Sernik można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

Zdjęcie - Sernik czekoladowo-kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik czekoladowo-kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Artykuł Sernik czekoladowo-kokosowy pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Sernik na zimno z kukułkowym ganache dla NieAlergika

Sernik na zimno z kukułkowym g…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ciasto z czerwonej fasoli i kakao

Ciasto z czerwonej fasoli i ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jabłecznik z orzechową kruszonką

Jabłecznik z orzechową kruszon…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto „Leniwiec”

Ciasto „Leniwiec”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Malinowa chmurka z mrożonymi malinami

Malinowa chmurka z mrożonymi m…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Keks czekoladowy z ziemniakami
1

Keks czekoladowy z ziemniakami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenny z cebulą
2

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chlebki Pita

Chlebki Pita

Beti Beti
kruche babeczki

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym
2

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto „Leniwiec”

Ciasto „Leniwiec”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasteczka z pistacjami

Ciasteczka z pistacjami

Beti Beti
kruche babeczki

Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
1

Trufle z czarnym czosnkiem i s…

food² food²
Food Square