Sernik cytrynowy (gotowany)
Sernik z lekko cytrynowym posmakiem.
Idealny dla tych, którym zepsuł się piekarnik lub lubią właśnie takie serniki gotowane.
Przygotowanie sernika nie jest skomplikowane, choć przyda się tutaj garnek z grubym dnem (najlepiej taki sprawdzony, który wiemy, że nic w nim się nie przypala) oraz odrobina cierpliwości podczas gotowania sernika. Nie możemy robić tego na dużym ogniu, tylko stopniowo podgrzewać i mieszać, aby uniknąć przypalenia.
Serniczek najlepiej smakuje mocno schłodzony, dlatego przechowujemy go w lodówce.
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 2/3 szkl. drobnego cukru
- 3 jajka
- 2 op. budyniu waniliowego
- 200 g masła
- 2 cytryny
Dodatkowo:
- 1 paczka herbatników maślanych (220 g)
- 100 g białej czekolady
- 80 g masła
Herbatniki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (20x30cm).
W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, jajka oraz proszek budyniowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Pod koniec dodajemy skórkę oraz sok z cytryn. Delikatnie mieszamy.
Masło rozpuszczamy w większym garnku. Dodajemy masę serową, mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż do zagotowania i zgęstnienia (masa początkowo będzie dosyć gęsta, potem się rozrzedzi, a następnie, po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, ponownie mocno zgęstnieje).
Połowę gorącej masy wylewamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną porcją herbatników. Wykładamy resztę masy serowej. Odstawiamy do przestudzenia, następnie schładzamy w lodówce.
Miękkie masło ucieramy na puch. Łączymy z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Miksujemy tylko do połączenia. Powstałą polewą dekorujemy wierzch sernika.
Przechowujemy w lodówce.
Inspiracja: Kuchnia Magdy
Polecam również przepis na Sałatkę śniadaniową z jajkiem, szynką i serem