Sernik brzoskwiniowy z serków homo
Dziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne ciasto błyskawiczne, które również można wykonać w wersji bez pieczenia!
Ciasto przygotowane przez moją mamę, która jak wiecie uwielbia ciasta bez pieczenia.
Puszysty biszkopty przykryty lekką, waniliową masą z serników homogenizowanych z dodatkiem soczystych brzoskwiń – fantastyczną całość dla wszystkich wielbicieli słodkości.
Pycha!
Można śmiało zrobić w tortownicy ( wtedy polecam z połowy składników ).
Smacznego!
SKŁADNIKI:
– jajko L – 4 szt
– cukier – 180g
– cukier z wanilią – 1 łyżka
– mąka pszenna – 160 g
– proszek do pieczenia -1 łyżeczka
– serek waniliowy homogenizowany – 800 g
– śmietanka 30% lub 36% – 200 ml
* galaretka cytrynowa – 2 op
– brzoskwinie w puszce – 480 g
– cukier puder – 90 g
– mleko – 3 łyżki
– herbatniki maślane – 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Jajka wbijamy do misy, dodajemy cukier i cukier z wanilią – ubijamy 10 minut.
Do puszystej masy dosiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Pieczemy ok. 23-30 do suchego patyczka w 175C.
Studzimy, odwracamy, wkładamy na blachę.
Delikatnie nasączamy wodą z cytryną.
GALARETKA:
250 ml wrzątku mieszamy z 2 galaretkami, rozpuszczamy.
BRZOSKWNIE:
Odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę.
CAŁOŚĆ:
Na biszkopcie układamy pokrojone brzoskwinie.
PIANKA ŚMIETANKOWA:
Zimną śmietanę kremówkę mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru, ubijamy na sztywno.
Do serka wlewamy wystudzoną, ale płynną galaretkę, dokładnie mieszamy na gładką masę.
Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Masę wykładamy na owoce. wyrównujemy.
Przykrywamy herbatnikami jeden obok drugiego.
Polewamy lukrem zrobionym z mleka oraz reszty cukru pudru.
Chłodzimy przez noc.
Smacznego!
Zobaczcie inne wypieki z brzoskwiniami na blogu!