Sernik brzoskwiniowy z galaretką
Jak już wiele razy Wam pisałam zarówno ja, jak i moja mama jesteśmy ogromnymi wielbicielkami serników!
Ileż to razy słyszałam, że nikt nie robi tak pysznych jak ja, ha!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik z brzoskwiniami ( a raczej musem brzoskwiniowym ) i galaretką na kakaowym spodzie.
Niesamowicie delikatny , obłędnie kremowy i puszysty – fantastyczny!
Taki sernik jest idealnym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i na imprezę.
Z całą pewnością zrobi furorę i każdy będzie oblizywał się ze smakiem!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* mąka pszenna – 300 g
* masło – 150 g
* żółtko – 3 szt
* cukier puder – 200 g
* śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki
* kakao – 50 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA:
* ser biały 3 x mielony – 1 kg
* jajka – 6 szt
* cukier – 300 g
* budyń śmietankowy – 1 op
* stopione, schłodzone masło – 150 g
* brzoskwinie z puszki – 5-6 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* galaretka brzoskwiniowa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Wszystkie składniki siekamy, wyrabiamy, zawijamy w folię i chłodzimy ok. 20 minut.
MASA:
Białka ubijamy na pianę, brzoskwinie miksujemy.
Żółtka ucieramy z cukrem i miksując na wolnych obrotach porcjami dodajemy ser.
Wlewamy masło, wsypujemy budyń i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy zmiksowane brzoskwinie i pianę ubitą z białek – wszystko razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką.
CAŁOŚĆ:
Na blachę ( 25×30 ) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, podpiekamy ok. 20 minut w 180C ( bez termoobiegu ).
Na podpieczone wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika – tym razem na 50 minut.
Wystudzony sernik zalewamy przygotowaną, lekko tężejącą galaretką – odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!