Sękacz z piekarnika
Jeszcze świątecznie:)
Domowa wersja pysznego ciasta.
Przepis ze strony domowe-wypieki.pl - z moimi modyfikacjami.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 200g masła
- 150g masy marcepanowej
- 100g cukru pudru
- laska wanilii
- szczypta soli
- 100g cukru
- 50g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 100g czekolady gorzkiej
- 3-4 łyżki śmietanki
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Wanilię przeciąć wzdłuż i ostrym nożem wyskrobać ziarenka - dodać je do miękkiego masła.
- Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i wanilią. Dalej miksując stopniowo dodawać marcepan w małych kawałkach.Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Masa ma być dobrze ubita).
- Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. (Mieszać mikserem na najniższych obrotach.)
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać cukier - na trzy razy.
- Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Spód tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C - najlepiej z funkcją grill.
- Do nagrzanego piekarnika wstawić na chwilę przygotowaną blachę. Na gorącą blachę wylać i rozsmarować 2 łyżki przygotowanego ciasta, wstawić na górną półkę bezpośrednio pod grill i zapiec na lekko rumiany kolor - około 3 minut.
- Formę wysunąć z piekarnika i nałożyć kolejne 2 łyżki ciasta. Rozsmarować na całej powierzchni i piec kolejne 3 min, do zarumienienia. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi ok. 15 warstw.
- Ciasto po upieczeniu ostudzić.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką roztopić w kąpieli wodnej.
- Ciasto polać polewą i ozdobić.