Scones z jabłkiem i rozmarynem
Na co dzień piekę raczej drożdżowe pieczywo lub na zakwasie. Zdarza się jednak, że nie mam czasu bawić się w domową piekarnię lub zwyczajnie mam ochotę zrobić coś szybkiego. Jeśli marzą mi się w danej chwili bułeczki to zazwyczaj piekę wtedy angielskie scones. Wystarczy krótko wymieszać składniki z sodą oczyszczoną, rozwałkować ciasto, wyciąć kółka i już po 15 minutach możemy się cieszyć smakiem bułeczek.
Czas całkowity: 30 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- cukier - 50 g
- jajko - 1 szt.
- mleka - 150 ml
- zimnego masła - 100 g
- mąki pszennej typ 550 - 350 g
- jabłko - 1 szt.
- sody oczyszczonej - 3 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
- wykrawaczka
- misa
- ściereczka
- waga kuchenna
- pędzelek
Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kawałeczki zimnego masła, mieszamy. Dodajemy jajko, cukier, posiekany rozmaryn, pokrojone w kostkę jabłko, sodę oczyszczoną. Mieszamy do połączenia składników.
2. Tak przygotowane ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.
3. Wycinamy kółka o średnicy 8 cm.
4. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blasze, smarujemy z wierzchu białkiem i dekorujemy rozmarynem.
5. Scones wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż staną się rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.