Schab ze śliwkami
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 2 łyżki masła
- kilka suszonych śliwek
- powidła śliwkowe
- olej Kujawski 3 ziarna do smażenia
Marynata:
- 5 łyżek oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 czubate łyżki przyprawy do wieprzowiny
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
Przygotowanie:
Środek schabu nacinamy ostrym nożem. Składniki marynaty mieszamy. Całość mięsa wraz ze środkiem smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc.
Środek schabu nadziewamy suszonymi śliwkami i zapinamy otwory wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna i przesmażamy schab z każdej strony na złoty kolor.
Odkładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy obsmażony schab powidłami śliwkowymi. Zalewamy mięso 250 ml wody z paroma śliwkami i 2 łyżkami powideł śliwkowych, następnie wkładamy do naczynia 2 łyżki masła. Zamykamy naczynie i zapiekamy ok. 70 min. w 180°. Po tym czasie otwieramy naczynie i zapiekamy kolejne 30 min.