Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami

Zdjęcie - Schab ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki masła
  • kilka suszonych śliwek
  • powidła śliwkowe
  • olej Kujawski 3 ziarna do smażenia

Marynata:

  • 5 łyżek oleju Kujawski 3 ziarna 
  • 2 czubate łyżki przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej

Przygotowanie:

Środek schabu nacinamy ostrym nożem. Składniki marynaty mieszamy. Całość mięsa wraz ze środkiem smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc.

Środek schabu nadziewamy suszonymi śliwkami i zapinamy otwory wykałaczkami.

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna i przesmażamy schab z każdej strony na złoty kolor.

Odkładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy obsmażony schab powidłami śliwkowymi. Zalewamy mięso 250 ml wody z paroma śliwkami i 2 łyżkami powideł śliwkowych, następnie wkładamy do naczynia 2 łyżki masła. Zamykamy naczynie i zapiekamy ok. 70 min. w 180°. Po tym czasie otwieramy naczynie i zapiekamy kolejne 30 min.

Zdjęcie - Schab ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów