Schab z pieczarkami inaczej

Schab z pieczarkami inaczej

Przepis na ten schab zobaczyłam kiedyś w jednym z czasopism kulinarnych. Jako, że ja lubię testować nowe rozwiązania, zapisałam go sobie i miałam w planach wypróbować go przy najbliższej okazji.

Przy najbliższej okazji… 😉

Wiecie, że od tamtego czasu minęło kilka ładnych lat? Podobnie miałam ze schabem gotowanym w rękawie oraz pieczeni z mielonego boczku. Oba poprzednie przepisy, choć przeleżały u mnie długo, po wypróbowaniu okazały się fantastyczne, więc liczyłam, ze tym razem będzie podobnie. No i było!

Schab wyszedł fenomenalny. Dużą robotę zrobiła tutaj niecodzienna marynata. Ja co prawda na co dzień nie używam maggi, na szczęście mogłam sobie pożyczyć trochę od mojej mamy 😉 No i powiem Wam, że ten schab to był totalny sztos.

Mięso wyszło pyszne, mięciutkie i takie, że chciało się go więcej. Zrobię go w ten sposób na pewno jeszcze nie jeden raz.

Zdjęcie - Schab z pieczarkami inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab z pieczarkami inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na schab z pieczarkami inaczej:

  • 5-6 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 600 g pieczarek (u mnie brązowe)

Marynata:

  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szkl. oleju
  • 3 łyżki przyprawy w płynie maggi
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej
  • sól, pieprz

Jak zrobić schab z pieczarkami inaczej?

Białka oddzielamy od żółtek.

Żółtka, olej, mąkę ziemniaczaną, przyprawę w płynie oraz pozostałe przyprawy miksujemy do połączenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka (można na początku dodać szczyptę soli). Delikatnie mieszamy ze sobą obie „masy”.

Każdy plaster mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem (ale nie za cienko). Wkładamy do marynaty i odstawiamy na całą noc do lodówki (polecam w worku strunowym). Następnego dnia mięso wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na około 30-40 minut, by nabrało temperatury pokojowej. Po tym czasie smażymy, po kilka minut z obu stron, na rozgrzanej patelni.

Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki kroimy na półplasterki. Obsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Pod koniec oprószamy szczyptą soli oraz mielonej słodkiej papryki.

W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie mięso oraz podsmażone pieczarki. Wstawiamy, pod przykryciem, do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy przez około 75-80 minut (do miękkości mięsa).

Zdjęcie - Schab z pieczarkami inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab z pieczarkami inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab z pieczarkami inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów