Schab pieczony

Schab pieczony

Sekretem dobrego schabu jest jego wcześniejsze przygotowanie. Dlatego już kilka, a nawet kilkanaście godzin przed pieczeniem warto zaserwować mu kąpiel w solance, dzięki której nabierze odpowiedniego smaku i delikatności. Dokładne nasmarowanie marynatą dodatkowo wzbogaci smak i aromat mięsa.
Zdjęcie - Schab pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości

Solanka:

  • 6 szklanek wody
  • 4 łyżki soli

Marynata:

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek, pieprz


Przygotowanie:
Mięso oczyść, delikatnie osusz i ponakłuwaj drewnianym patyczkiem. W dużej, najlepiej szklanej misce wymieszaj wodę z solą, a następnie zanurz w niej całe mięso. Całość przykryj folią i wstaw do lodówki na min. 3 godz.


Zdjęcie - Schab pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W osobnej misce wymieszaj składniki marynaty (czosnek przepuść przez praskę) wymoczone mięso wyjmij z wody, przełóż do marynaty i dokładnie natrzyj nią mięso. Następnie odstaw do lodówki na kolejne 2 godz.

Przed włożeniem mięsa do piekarnika, podsmaż je na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony przez ok 1 min. następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180C przez ok. 1,5 godz. co jakiś czas przewracając na drugą stronę.
Po upieczeniu przykryj mięso folią i odstaw aż do wystygnięcia.


Zdjęcie - Schab pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów