Schab pieczony z jabłkami
Tydzień jabłkowych przepisów zaczynamy na wytrawnie. Z każdym kolejnym dniem będzie coraz bardziej słodko.
Kto śledzi mnie na Instagramie, ten mógł już podejrzeć, co zaplanowałam dla Was na najbliższe dni. Jedno jest pewne – w kuchni rządzić będą jabłka!
Delikatny i soczysty schab pieczony razem z cebulą i jabłkami to dzisiejsza propozycja obiadowa dla tych, którzy nie boją się łączyć mięsa z owocami.
- 1 kg schabu
- 4 jabłka
- 3 cebule
- mąka krupczatka
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w krążki lub piórka.
Oczyszczony schab oprószamy ze wszystkich stron solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym na dużej patelni oleju.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy część cebuli. Na środku dajemy obsmażony schab. Na nim i obok niego rozkładamy pozostałą cebulę.
Mięso wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę.
W międzyczasie obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cząstki. Rozkładamy je wokół podpieczonego schabu. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut
Kroimy na plastry po około 10 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Podajemy razem z musem jabłkowym i cebulą.