Schab pieczony faszerowany białą kiełbasą

Schab pieczony faszerowany białą kiełbasą
Zdjęcie - Schab pieczony faszerowany białą kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab pieczony faszerowany białą kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 5 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 300 g białej kiełbasy (ok. 2 pęta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Obgotować białą kiełbasę przez 3 minuty, a następnie wyjąć i ostudzić. Zrobić w mięsie kieszonkę a następnie do kieszonki wsadzić ugotowaną kiełbasę. Obrać czosnek i rozetrzeć, wymieszać z dwoma łyżkami oleju, posiekanym majerankiem, słodką papryką i szczyptą soli oraz pieprzu. Wysmarować mięso zaprawą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.


Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć mięso na Kujawskim z każdej strony, a następnie przełożyć do wysmarowanej oliwą brytfanki i piec przez 1 godzinę w temperaturze 190°C, co jaki czas podlewając sokami z pieczenia lub niewielką ilością wody. Podawać pokrojone w plastry.



Przepis pochodzi z gotowaniezpasja.pl

Kategorie przepisów