Salsa roja
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Jedna z głównych sals kuchni meksykańskiej. Bardzo aromatyczna, pikantna, doskonała jako dodatek do różnych dań. Przygotowana z pieczonych pomidorów smakuje dużo lepiej niż z surowych.
Składniki- pomidory - 1 kg
- cebula - 1 szt.
- papryczka jalapeno - ok. 1/2 strączka
- ocet winny - 1 łyżeczka
- kolendra ew. natka pietruszki - 3-4 łyżeczki
- cukier - 1-2 szczypty
- sól - do smaku
Pomidory umyć, przekroić na cząstki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 20 min. Przestudzone pomidory obrać ze skórki i przełożyć do naczynia. Delikatnie rozgnieść, najlepiej widelcem. Dodać pokrojoną cebulę, natkę pietruszki lub kolendrę, papryczkę jalapeno. Przyprawić do smaku solą, cukrem i octem winnym. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)