Sałatka z wędzonym pstrągiem

Szukasz pomysłu na sałatkę, która zaskoczy prostotą składników, a jednocześnie zachwyci smakiem? Mam coś idealnego!
Dzisiejszy przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Sałatka łączy w sobie delikatność wędzonego pstrąga, chrupkość sałaty lodowej i wyrazistość kiszonych ogórków. Czerwona cebula delikatnie zaostrza smak, a dodatek ziemniaków i jajek sprawia, że jest to danie sycące, a jednocześnie lekkie i delikatne.
Sałatka jest idealna na lunch, kolację czy jako przystawka na wyjątkowe okazje. Może nie zachwyca wyglądem, ale przekonaj się, że nie można jej odmówić smaku. Jest pyszna!
Z podanych niżej proporcji wychodzi całkiem spora miska sałatki.
PS. Uwaga na ości 😉
Składniki na sałatkę z wędzonym pstrągiem:
- 2-3 duże ziemniaki
- 1/3 główki sałaty lodowej lub rukoli
- 1 mała tuszka wędzonego pstrąga
- 4 jajka
- 4 kiszone ogórki
- 1 mała czerwona cebula
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu, np greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- sok z cytryny, do smaku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z wędzonym pstrągiem?
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę.
Kiszone ogórki kroimy w drobną kostkę lub na krótkie paseczki.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka (lub w kostkę, jeśli wolisz).
Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki.
Rybę pozbawiamy skóry oraz ości, dzielimy na mniejsze kawałki.
Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy sok z cytryny do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz oraz zioła prowansalskie i posiekany drobno koperek. Dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce.