Sałatka z wątróbką i malinami

Sałatka z wątróbką i malinami

Do tej pory łączyłam wątróbkę tylko z jabłkiem tym czasem okazało się, że maliny pasują równie dobrze. Dzisiejsza wątróbka występuję w formie sałatki, ułożona na rukoli i polana malinowym sosem. Danie dość ekscentryczne i na pewno nie dla każdego bo wiem, że jest wiele osób, które nie jadają wątróbki ale sądzę, że warto spróbować. Użyłam kurzych wątróbek, są one delikatniejsze od wieprzowych.

Zdjęcie - Sałatka z wątróbką i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Moje smaki życia + moje zmiany

Składniki:

  • 250 g malin
  • garść rukoli
  • 10 łyżek oleju
  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • sól, pieprz, tymianek do smaku
  • 4 łyżki oliwy

 Rukolę umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzu. Kilka malin odłożyć, pozostałe rozgnieść, przetrzeć przez sito, połączyć z oliwą, dodać sól, pieprz i tymianek, wymieszać. Wątróbkę usmażyć na rozgrzanym oleju. Oprószyć sola i pieprzem i przełożyć na sałatę. Polać  sosem malinowym, na wierzchu ułożyć pozostałe maliny.

Smacznego:)

Kategorie przepisów