Sałatka z pieczonym bakłażanem, granatem i ciecierzycą

Sałatka z pieczonym bakłażanem, granatem i ciecierzycą
Zdjęcie - Sałatka z pieczonym bakłażanem, granatem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z pieczonym bakłażanem, granatem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z pieczonym bakłażanem, granatem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z pieczonym bakłażanem, granatem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z pieczonym bakłażanem, granatem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 450 g bakłażanów
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • ok. 100 g owoców granatu
  • 50 ml oleju Kujawski z ostropestu tłoczonego na zimno
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 35 ml octu z czerwonego wina
  • 30 ml płynnego miodu
  • 25 g rukoli
  • 20 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Bakłażany kroimy w 2-cm kostkę i oprószamy obficie solą. Odstawiamy na 10 minut, a następnie płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy.

Czosnek rozcieramy z olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Przygotowaną mieszanką smarujemy bakłażany i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190ºC. Pieczemy około 30 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia kilka razy delikatnie mieszamy.

Olej Kujawski z ostropestu wlewamy do niewielkiego słoiczka. Dodajemy ocet z czerwonego wina oraz miód. Zakręcamy słoiczek i mieszamy, intensywnie potrząsając do uzyskania jednolitej emulsji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Granat obieramy z łupin, a nasionka przekładamy do miski. Dodajemy ciecierzycę, cebulę pokrojoną w piórka oraz upieczony i przestudzony bakłażan.

Całość polewamy obficie przygotowanym dressingiem i mieszamy.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów