Sałatka z pieczarkami i sosem jogurtowym

Sałatka z pieczarkami i sosem jogurtowym
Zdjęcie - Sałatka z pieczarkami i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • Sałatka:
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 120 g kukurydzy konserwowej (waga po odlaniu płynu)
  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • 1 por (biała część)

  • Sos do sałatki:
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego BIO lnianego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól
  • pieprz do smaku
Zdjęcie - Sałatka z pieczarkami i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, pokrój w drobną kostkę.

Zdjęcie - Sałatka z pieczarkami i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Por przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie drobno posiekaj. Umieść go na sicie, przelej wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia.

Pieczarki pokrój w drobną kostkę, dodaj do pora razem z odsączoną kukurydzą i jajkiem.

Zdjęcie - Sałatka z pieczarkami i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Jogurt połącz z olejem Kujawski BIO lnianym tłoczony na zimno, sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Do warzyw dodaj sos, wymieszaj.

Przed podaniem odstaw sałatkę na 30 minut do lodówki do schłodzenia.

Zdjęcie - Sałatka z pieczarkami i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Sałatka z pieczarkami i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów