Sałatka z pieczarkami i sosem jogurtowym
Składniki:
- Sałatka:
- 4 jajka (rozmiar L)
- 120 g kukurydzy konserwowej (waga po odlaniu płynu)
- 1 słoik pieczarek marynowanych
- 1 por (biała część)
- Sos do sałatki:
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka oleju Kujawskiego BIO lnianego tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Por przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie drobno posiekaj. Umieść go na sicie, przelej wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia.
Pieczarki pokrój w drobną kostkę, dodaj do pora razem z odsączoną kukurydzą i jajkiem.
Krok 3
Jogurt połącz z olejem Kujawski BIO lnianym tłoczony na zimno, sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Do warzyw dodaj sos, wymieszaj.
Przed podaniem odstaw sałatkę na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe