Sałatka z kaszy jęczmiennej
            
                    
Kasze są coraz częstszym gościem na naszych stołach. Najczęściej zastępują ziemniaki co jest bardzo dobrym posunięciem dietetycznym. Zawierają bowiem dużo błonnika i w zależności od rodzaju kaszy składników mineralnych. Najbardziej wartościowe są te kupione u lokalnych sprzedawców na straganach, czy ryneczkach.  Warto też eksperymentować z kaszami i tak jak ja używać ich jako główny składnik sałatek co sprawdzi się jako lunch do pracy.
Dzisiejszą kaszę, którą chcę Wam przedstawić jest kasza jęczmienna. Bogata w błonnik, cynk, magnez, czy żelazo. Zapewne wspomoże naszą perystaltykę i na długo pozostaniemy syci. Dodatek świeżej sałaty, natki pietruszki lub szczypiorku sprawi, że poczujemy wiosnę. 
Jakiś czas temu od Kujawskiego dostałam wspaniały prezent: 4 oleje tłoczone na zimno a pośród nich mój ulubieniec olej z pestek dyni. Ma on kolor ciemno zielony oraz  aromat orzechowy co idelanie podkreśla smak tej sałatki. Zawiera on witaminy tj. A, E i D oraz składniki odżywcze jak selen, potas i cynk. Posiada nienasycone kwasy tłuszczone omega-3 dlatego nie powinno się poddawać go obróbce cieplnej aby nie utracił właściwości prozdrowotnych.
Zatem zachęcam do wykonania tej sałatki.
Porcja dla 2 osób
Składniki:
Kaszę należy przepłukać pod bieżącą wodą dwukrotnie. Zalać 2 szklankami wody, gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając (ok 15 min ). Wystudzić. Sałatę pokroić według uznania, jabłko obrać, pokroić w grubszą kostkę. Ogórki kiszone należy pokroić w kostkę. Kaszę oraz pozostałe składniki umieścić w misce. Olej, sok z cytryny sól i pieprz wymieszać w niewielkiej miseczce wlać do sałatki, połączyć. Gotowe danie można zapakować do lunch box'a i zjeść w pracy;) Smacznego!
                
                
                Porcja dla 2 osób
Składniki:
- szklanka kaszy jęczmiennej,
 - pół puszki kukurydzy,
 - 3 ogórki kiszone,
 - 1/2 główki sałaty lodowej,
 - 1 jabłko,
 - pół szklanki kiełków rzodkiewki,
 - pół pęczka szczypiorku,
 - 3 łyżki oleju z pestek dyni Kujawski,
 - łyżka soku z cytryny,
 - sól i pieprz do smaku
 
Kaszę należy przepłukać pod bieżącą wodą dwukrotnie. Zalać 2 szklankami wody, gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając (ok 15 min ). Wystudzić. Sałatę pokroić według uznania, jabłko obrać, pokroić w grubszą kostkę. Ogórki kiszone należy pokroić w kostkę. Kaszę oraz pozostałe składniki umieścić w misce. Olej, sok z cytryny sól i pieprz wymieszać w niewielkiej miseczce wlać do sałatki, połączyć. Gotowe danie można zapakować do lunch box'a i zjeść w pracy;) Smacznego!