Sałatka z kaszy gryczanej i warzyw
Składniki
- 300 g cukinii (1 mała szt.)
- 250 g papryki (1 szt.)
- 250 ml bulionu warzywnego
- 100 g białej kaszy gryczanej
- 100 g sera typu feta
- 100 g cebuli (1 szt.)
- 75 g liści jarmużu
- 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 łyżki uprażonych ziaren dyni
- 1½ łyżeczki suszonych liści lubczyku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Jarmuż oczyścić i porwać na kawałki.
Bulion zagotować, wsypać kaszę. Dodać 1 łyżeczkę lubczyku i 1 łyżkę Kujawskiego 3 ziarna. Zamieszać i przykryć. Gotować na minimalnym ogniu przez ok. 15 min. (do wchłonięcia płynu).
Gdy kasza będzie gotowa, dodać do niej jarmuż, wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Podczas gotowania kaszy cukinię, paprykę i ser feta pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać resztę oleju 3 ziarna. Zeszklić na nim cebulę. Dodać pozostały lubczyk, cukinię i paprykę, oprószyć solą. Podsmażyć przez ok. 7-8 min., aż warzywa nieco zmiękną, ale pozostaną jędrne.
Do warzyw na patelni dodać kaszę, wymieszać. Doprawić do smaku. Wymieszać z serem.
Przełożyć na talerze, posypać pestkami dyni. Od razu podawać.
Bardzo prosta i bardzo smaczna sałatka. Warzywa są krótko smażone na zdrowym, innowacyjnym oleju 3 ziarna. Poza smażeniem olej ten jest doskonały do innych zastosowań na ciepło. Dlatego dodatkowo dodajemy go też do kaszy, która podczas gotowania wchłania cały płyn. Delikatne nuty siemienia lnianego i dyni dodają kaszy nowego, ciekawego smaku. W połączeniu z resztą składników powstaje zdrowa i nieprzeciętna sałatka.
Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com