Sałatka z kaszy gryczanej i warzyw

Sałatka z kaszy gryczanej i warzyw

Zdjęcie - Sałatka z kaszy gryczanej i warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kaszy gryczanej i warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kaszy gryczanej i warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kaszy gryczanej i warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kaszy gryczanej i warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kaszy gryczanej i warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kaszy gryczanej i warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kaszy gryczanej i warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kaszy gryczanej i warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kaszy gryczanej i warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 300 g cukinii (1 mała szt.)
  • 250 g papryki (1 szt.)
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g białej kaszy gryczanej
  • 100 g sera typu feta
  • 100 g cebuli (1 szt.)
  • 75 g liści jarmużu
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 łyżki uprażonych ziaren dyni
  • 1½ łyżeczki suszonych liści lubczyku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Jarmuż oczyścić i porwać na kawałki.

Bulion zagotować, wsypać kaszę. Dodać 1 łyżeczkę lubczyku i 1 łyżkę Kujawskiego 3 ziarna. Zamieszać i przykryć. Gotować na minimalnym ogniu przez ok. 15 min. (do wchłonięcia płynu).

Gdy kasza będzie gotowa, dodać do niej jarmuż, wymieszać. Odstawić na kilka minut.

 

Podczas gotowania kaszy cukinię, paprykę i ser feta pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać resztę oleju 3 ziarna. Zeszklić na nim cebulę. Dodać pozostały lubczyk, cukinię i paprykę, oprószyć solą. Podsmażyć przez ok. 7-8 min., aż warzywa nieco zmiękną, ale pozostaną jędrne.

 

Do warzyw na patelni dodać kaszę, wymieszać. Doprawić do smaku. Wymieszać z serem.

Przełożyć na talerze, posypać pestkami dyni. Od razu podawać.

 

Bardzo prosta i bardzo smaczna sałatka. Warzywa są krótko smażone na zdrowym, innowacyjnym oleju 3 ziarna. Poza smażeniem olej ten jest doskonały do innych zastosowań na ciepło. Dlatego dodatkowo dodajemy go też do kaszy, która podczas gotowania wchłania cały płyn. Delikatne nuty siemienia lnianego i dyni dodają kaszy nowego, ciekawego smaku. W połączeniu z resztą składników powstaje zdrowa i nieprzeciętna sałatka.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów