Sałatka z grillowanych warzyw
Składniki:
- 10-15 sztuk pieczarek
- 3 cebulki dymki i szczypior
- 1 żółta papryka
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 gałązka pomidorków koktajlowych
- 1 papryczka chili
- olej Kujawski z ziołami – bazylia, czosnek
- olej Kujawski z ziołami – rozmaryn, oregano
- sól
Przygotowanie:
Paprykę kroimy na paski, bakłażana na półplasterki, pieczarki na połówki, a cukinię w słupki.
Cebulki kroimy na ćwiartki lub połówki, a szczypior na ok. 10-cm kawałki.
Smażymy warzywa partiami na patelni grillowej.
Na końcu smażymy papryczkę chili i pomidorki.
Zgrillowane warzywa układamy warstwami w misce lub na dużym talerzu.
Na koniec sałatkę przyprawiamy i polewamy wszystko olejem Kujawskim z ziołami.
Odstawiamy do lodówki, aby sałatka się przegryzła lub jemy na ciepło.