Sałatka z grilliowanej cukinii
Sałatka, która zachwyciła nas swoją prostotą i smakiem. Czosnek, chili i ocet balsamiczny sprawią, że cukinia nie będzie mdła, ale pyszna...
/źródło: "Smak imprezy. Nie stój przy garach, gdy goście za stołem" Olga Smile/
Sałatka z grillowanej cukinii
Składniki:
kilka młodych cukinii
100 ml oleju
5 ząbków czosnku
sok i otarta skórka z 1 cytryny
30 ml octu balsamicznego lub ryżowego
1 łyżka cukru
po łyżeczce tymianku, oregano lub bazylii
sól
szczypta suszonej ostrej papryczki
Cukinia pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, tak aby przyrumieniła się ładnie z obu stron.
W słoiku lub dużym kubku wymieszać sok z cytryny, skórkę cytrynową, ocet, olej, sól i zioła. Gotową emulsją, polać zgrillowaną cukinię. Dokładnie wymieszać.
Smacznego;-)