Sałatka z ciecierzycą
Przygotowując ostatnio ciecierzycę, namoczyłam jej znacznie więcej niż potrzebowałam. Z pozostałej zrobiłam więc sałatkę. Pomysł wzięłam z tej strony, ale po przeglądzie domowych zapasów oryginalny przepis został nieco zmieniony. Wyszła bardzo oryginalna przekąska. Polecam!
Składniki:
200 g ciecierzycy
10-12 suszonych pomidorów w oliwie
ok. 400-450 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
2 ząbki czosnku
po 2 łyżki oliwy i octu balsamicznego
sól, pieprz
garść świeżych listków bazylii
Ciecierzycę wypłukać, namoczyć w zimnej wodzie ok. 12 godzin, ugotować do miękkości (ok. 40 minut). Posolić należy ją pod sam koniec gotowania, aby nie stwardniała, następnie odcedzić i wystudzić. Ugotować fasolkę – nie należy jej jednak rozgotować – i wystudzić.
Pomidory odsączyć i pokroić na niezbyt małe kawałki. Dodać wraz z fasolką do ciecierzycy. Do octu balsamicznego dodać nieco soli i dokładnie wymieszać. Następnie wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanego sosu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać i sałatką. Całość posypać posiekanymi listkami bazylii i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać schłodzone. Polecam do mięs lub po prostu z pieczywem.
Przepis zgodny z MM.
Smacznego!