Sałatka z buraka i avocado
Piękna kolorystycznie sałatka. Słoneczko wyszło, dzień stał się dłuższy i od razu instynktownie chce się lżejszego posiłku. Też tak macie? :-) Feta i avocado idealnie komponuje się z burakiem. Spróbujcie!
Składniki:
- 1-2 ugotowane lub upieczone buraki,
- 1 avocado,
- kawałek fety,
- mieszanka uprażonych pestek dyni i słonecznika,
sos winegret:
- 50 ml oliwy z oliwek,
- kilka kropel octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- można dodać odrobinę wody,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Buraki i avocado pokroić w plastry i ułożyć naprzemiennie. Pokruszyć fetę rozsypując na wierzchu sałatki. Polać sosem i posypać uprażonymi nasionami.