Sałatka z awokado

Prosta sałatka z awokado i jajka gotowanego na twardo. Na różnych grupach kulinarnych, często pojawiają się pytania o sposoby podania awokado. U nas awokado pojawia się na kanapce, z oliwą doprawioną na ostro, lub w formie właśnie takiej sałatki. Czasami czerwoną cebulkę, zamieniam na rzodkiewkę lub szczypiorek, czasami na świeże kiełki.

Sałatka znakomita na śniadanie i na kolację 🙂

Zdjęcie - Sałatka z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na sałatkę z awokado / 2 porcje
  • 1 awokado + 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 czerwona cebulka
  • 1/3 szkl. nasion słonecznika
  • 2 jajka

Sos do sałatki

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu
  • 1 pełna łyżeczka ulubionej musztardy

Jajka ugotuj na twardo, usuń skorupkę i pokrój w kostkę.

Awokado obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestkę. Pokrój na mniejszą kostkę, przełóż do miseczki, dodaj sok z cytryny, pomieszaj.

Cebulę obierz i pokrój cienko w piórka, a następnie w drobną kostkę.

Do awokado dodaj cebulkę, jajka i nasiona słonecznika.

Składniki na sos, pomieszaj i dodaj do sałatki. Całość dokładnie pomieszaj.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Sałatka z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy