Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Pyszna, kolorowa sałatka. Doskonale pasuje zarówno do obiadu jak i na przekąskę lub zjedzona z chrupiąca bagietką w pracy czy na uczelni. Jest bardzo lekka, ale dość sycąca. Kremowe awokado, chrupiąca papryka, świeży ogórek i zaostrzająca wszystko cebulka doskonale współgrają dając połączenie, do którego chętnie będziemy wracać. Idealnie sprawdzi się również do wszelkich grillowanych przysmaków, a sezon na grilla coraz bliżej. :)

Zdjęcie - Sałatka z awokado  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • Mała główka sałaty lodowej
  • 2 małe, dojrzałe awokado (muszą być dość miękkie)
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 spory ogórek wężowy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Sałatę porwać na małe kawałki, umyć i odwirować w wirówce do sałaty. Awokado pokroić w kotskę. Najłatwiej zrobić to w ten sposób: przeciąć owoc na pół, wyjąć pestkę, naciąć miąższ w kostkę, uważając, aby nie uszkodzić przy tym skórki i wyjąć za pomocą łyżki. Do miski wpadnie nam miąższ pokrojony w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienki piórka. Ogórka dokładnie wyszorować i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do miski. W małej miseczce lub słoiczku przygotować sos balsamiczny. Wlać ocet, dodać sól i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać trzepaczką lub potrząsnąć zamkniętym słoiczkiem, aż składniki się dobrze połączą, a sos przybierze postać emulsji. Dodać pieprzu do smaku, wymieszać i dodać do warzyw. Wszystkie składniki wymieszać i podawać do mięs lub jako przekąskę z pieczywem.

Smacznego!

Zdjęcie - Sałatka z awokado  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów