Sałatka szynkowa 2
Szynkowa sałatka w sosie majonezowo-pomidorowym. Smaczna i wyrazista. To już druga odsłona tego typu sałatki. Jak dla nas jest świetna i osobiście bardzo lubię od czasu do czasu do niej wracać. Dziś z dużą ilością jajek oraz z papryką konserwową. Świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Dobrze sprawdzi się w roli sałatki na kolację, czy sałatki na święta.
- około 400-450 g szynki (u mnie częściowo szynka konserwowa, a częściowo polędwica wieprzowa)
- 1 czerwona cebula
- 5-6 jajek
- 7-8 ogórków konserwowych
- 2/3 małego słoika papryki konserwowej, najlepiej bez skórki (fajna jest piquillo z Lidla)
- 1 mała puszka kukurydzy
- około 100 g żółtego sera/oscypka/rolady ustrzyckiej
Sos:
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2/3 łyżeczki mielonej papryki
- około 60 g koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek majonezu kieleckiego
W garnku umieszczamy koncentrat, olej, musztardę, cukier, ocet oraz mieloną paprykę i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Łączymy z majonezem.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.
Szynkę, ser, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w większej misce (Uwaga! ja nie dodaję całego sosu, wolę jak jest go nieco mniej – max 4-5 łyżek).
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym