Sałatka Szopska
Sałatka szopska to zdrowy i smaczny klasyk bałkański. Kto był w Bułgarii, ten na pewno jadł soczystą sałatkę z warzywami, sosem winegret i owczym serem solankowym. Sos winegret do sałatki, przygotuj w pierwszej kolejności, wtedy składniki i smaki, dobrze się połączą ?
Składniki na sałatkę szopską / 2 osoby
– 1 ogórek
– 1 papryka
– 2 małe pomidory
– 80 g. owczego sera solankowego ( u mnie ser feta )
– 1/2 małej cebulki czerwonej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
– szczypta soli i szczypta pieprzu
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Do soku z cytryny, dodaj sól i pieprz, pomieszaj. Dodaj oliwę, wszystko energicznie pomieszaj. Do sosu dodaj cebulę, ponownie pomieszaj składniki, odstaw do połączenia składników i smaku ?
Warzywa dokładnie umyj. Pomidory natnij i sparz gorącą wodą, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Ogórek również obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę.
Ser drobno pokrusz w dłoniach lub zetrzyj na grubych oczkach.
Warzywa przełóż do miseczki, dodaj sos, delikatnie pomieszaj składniki. Posyp serem, od razu podawaj.
Smacznego ?