Sałatka Sylwestrowa
Sałatka Sylwestrowa powinna być wyjątkowa i z tzw „efektem WOW!” Myślę, że ta właśnie taka jest.
Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem, marynowaną czerwoną cebulą, papryką, kuleczkami serowymi i grzankami. Jest po prostu przepyszna.
Warto podać ją w dniu przygotowania, lub odłożyć sobie grzanki i posypać nimi sałatkę tuż przed podaniem, aby jak najdłużej pozostały chrupiące.
Mam nadzieję, że dość pokaźna lista składników Was nie zniechęci i dacie sobie szansę wypróbować ten przepis. Moim zdaniem warto.
Składniki na sałatkę sylwestrową:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 2 małe czerwone cebule
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru
- 2-3 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 czerwona papryka
- 2 małe filety z kurczaka
- ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie curry, mielona papryka słodka i szczypta papryki ostrej, szczypta mielonego imbiru, sól, pieprz)
Kuleczki serowe:
- 50 g sera sałatkowego typu feta (u mnie żółta favita)
- 50 g serka kanapkowego śmietankowego, typu Almette
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- 1 mały ząbek czosnku
- mielona papryka słodka i ostra
- pieprz
Grzanki:
- 5 kromek bułki wrocławskiej lub bagietki typu francuskiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę sylwestrową?
Bułkę wrocławską lub bagietkę kroimy na plasterki, a te z kolei w kostkę.
W miseczce łączymy oliwę z sosem sojowym, ziołami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszanką tę łączymy z kostkami chleba.
Grzanki rumienimy na rozgrzanej patelni lub rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut (do zarumienienia!). Odstawiamy na bok.
Kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy do smażenia i oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie to curry, mielona papryka słodka i szczypta papryki ostrej, szczypta mielonego imbiru, sól, pieprz), mieszamy. Odstawiamy na chwilę do zamarynowania, po czym smażymy na rozgrzanej patelni.
Kapustę pekińską szatkujemy.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka, zasypujemy ją cukrem pudrem i odstawiamy do czasu, aż się rozpuści. Następnie zalewamy octem winnym i ponownie odstawiamy do zamarynowania (około 15-20 minut). Odcedzamy.
Serek śmietankowy łączymy z serkiem sałatkowo-kanapkowym (favita), rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: mieloną paprykę, szczyptę soli i pieprz, mieszamy. Z przygotowanej masy nabieramy małe porcje i formujemy niewielkie kuleczki serowe.
Majonez łączymy z kwaśną śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
W misce mieszamy posiekaną kapustę, usmażonego kurczaka, cebulę, paprykę oraz sos. Na wierzchu rozkładamy kuleczki serowe oraz przygotowane grzanki.